Het is zomer en het aardbeienseizoen is in volle gang. Weinig dingen zijn zo zomers als een ijskoude, fruitige granita. Omdat het koud wordt geserveerd, is deze aardbeien Crodino granita een eenvoudig Italiaans recept voor een bevroren ijsdesserts. Het is supergemakkelijk te maken en het is ook een geweldige manier om overgebleven aardbeien op te maken voordat ze worden weggegooid. In tegenstelling tot een sorbet – die meestal zachter is – heeft de granita een ijzige, korrelige textuur. Op Sicilië wordt het soms zelfs als ontbijt gegeten!

 

Granita

 

Een granita is een bevroren dessert gemaakt van water, suiker en fruit. Velen zijn verward over de verschillen tussen een granita en een sorbet. Hoewel ze op elkaar lijken, is er nogal wat verschil in textuur.
Zowel granita als sorbets worden gemaakt met fruit en suiker als hoofdingrediënten, maar de granita wordt geschraapt tijdens het invriezen. Dit resulteert in grotere ijskristallen, waardoor de textuur korreliger wordt.

 

Om het te maken, meng je gewoon gepureerde aardbeien met een Crodino suikersiroop en vries je het in. Tijdens de vriesperiode wordt normaliter het mengsel geschraapt om kleine ijskristallen te creëren. Ik heb het op een andere manier gemaakt, wat voor mij veel makkelijker is.
Je zult genieten van deze verfrissende traktatie. Het is een welkome afwisseling van zware, zoete toetjes.

Aardbeien Crodino granita

 

Ingrediënten

 

Crodino, ik heb nu de rode gebruikt. Dit is een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. De Crodino Spritz, een variatie op de bekende Aperol Spritz. Het heeft een verfrissende en bitterzoete smaak die een lekker bittertje geeft aan de granita.

Suiker, gebruik gewone kristalsuiker.

Aardbeienpuree. Pureer de aardbeien, deze hoeven niet super vers te zijn of koop een lekkere verse aardbeien sap in de supermarkt.

 

Maken

 

Begin met het maken van de siroop. Kook de Crodino en de suiker samen en laat het afkoelen.
Snijd de aardbeien in kleine stukjes en pureer ze met een staafmixer.
Meng het samen en giet het in een diepvriesbak.
In plaats van elk half uur te schrapen, laat ik het helemaal bevriezen. Dit duur ongeveer zes uur. Haal het dan uit de vriezer, laat het blok bevroren ijs ongeveer 10 minuten staan. Haal het dan uit de diepvriesbak en rasp het blok ijs met een grove rasp tot granita.

 

Tips:

 

Voel je vrij om ander fruit met een hoog vochtgehalte te gebruiken voor dit recept. Andere soorten fruit die kunnen werken zijn frambozen, bosbessen, watermeloen of bramen.

Je kunt een nog een scheutje limoensap of citroensap toevoegen om de smaak te verbeteren.

Deze granita is heerlijk om van tevoren te maken. Plaats het gewoon in de vriezer tot je klaar bent om het te serveren!

 

 

Recept Aardbeien Crodino granita: