In de Foodybox Lente die ik van Kroon op het Werk mocht ontvangen, zat een fles Amarula Vanilla Spice. Natuurlijk lekker om zo te drinken, maar ja deze foodie gaat er weer mee aan de slag. Ik heb ze gecombineerd in deze heerlijke Espresso granita met slagroom waarin Amarula in verwerkt is. Het is een zalig toetje geworden met deze mooie Paasdagen.

 

Amarula Vanilla Spice

 

De Amarula cream likeur komt uit Zuid-Afrika. Je kent de gewone Amarula misschien wel, die is ook erg lekker. Maar deze likeur heeft een extra vanillesmaak. Lekker om zo te drinken of te verwerken in een cocktail. Of giet het over een bolletje ijs, dan heb je een zalig toetje.
De wit romige likeur wordt gemaakt van room, suiker en sap van de marulavrucht. De marulaboom groeit alleen maar in Zuid-Afrika. Het schijnt dat olifanten gek zijn op deze boom.

 

Granita

 

Granita komt oorspronkelijk van het Italiaanse eiland Sicilië. Het wordt meestal gemaakt van een suikersiroop met vers gepureerd fruit. Het voordeel van granita is dat je geen ijsmachine nodig hebt. Het nadeel is dat je elk halfuur het ijs met een vork moet gaan schrapen om de korrelige structuur te krijgen.
Maar granita op deze manier gemaakt, scheelt veel schraapwerk. Je doet het mengsel namelijk in een diepvriesbakje en laat het helemaal bevriezen. Deze ‘klont’ ijs laat je iets zachter worden door het 10 minuten van te voren uit de vriezer te halen. Dan rasp je het ijs met een grove rasp en tada….je hebt granita. Heerlijk nagerecht.

 

Tips:

 

Nou het is een heel verhaal geworden voor een eigenlijk simpel te maken dessert. Je kunt de granita het beste een dag van te voren maken. Dan hoef je op de avond zelf alleen nog maar de slagroom op te kloppen en de granita te raspen.
Deze granita is zowel met als zonder slagroom lekker!

Liever een fruitige granita….probeer dan deze lekkere frisse (bloed)sinaasappel granita.

 

 

Recept Espresso granita met slagroom: