De Dark ’n Stormy cocktail is een heerlijke, kruidige en makkelijk te maken cocktail met een verfrissend trio van donkere rum, gemberbier en limoen. Je maakt het een stuk makkelijker dan de naam doet vermoeden. Het is een naaste neef van de Moscow Mule (wodka, gemberbier, limoen). En zou een gemakkelijke overgang moeten zijn voor wodkadrinkers die iets nieuws willen proberen. Hoewel het limoensap in het recept optioneel is, wordt het ten zeerste aanbevolen om de zoetigheid in evenwicht te brengen met een vleugje scherpte.

 

Dark ’n Stormy cocktail

 

De populaire cocktail is over de hele wereld te vinden, van ambachtelijke cocktailbars en restaurants tot vakantieoorden. De oorsprong ervan is – zoals bij veel drankjes – een beetje wazig. Hoewel het waarschijnlijk is dat rum en gemberbier voor het eerst werden gecombineerd door zeelieden, die genoten van de duidelijke voordelen van rum en de gember. Maar zijn afkomst kan volledig worden herleid tot een eiland in de Atlantische Oceaan.
Hoewel de exacte details van de oorsprong van het drankje een beetje duister blijven, is het inderdaad geboren in Bermuda. Tegenwoordig wordt de cocktail wereldwijd genoten, maar het blijft de nationale drank van Bermuda. Officieel of onofficieel, afhankelijk van wie je het vraagt.

 

Rum

 

Gosling’s Black Seal-rum is een rijke, smaakvolle rum uit Bermuda, die dateert uit 1806. Het bevat tonen van karamel, vanille en kruiden en is volgens hun de enige rum die kan worden gebruikt in een Dark ’n Stormy.
Het rum verhaal van Gosling werd de Dark ’n Stormy meer dan 100 jaar geleden uitgevonden. De leden van Bermuda’s Royal Naval Officer’s Club zouden een scheutje lokale rum toevoegden hebben aan hun pittige zelfgemaakte gemberbier. Ze beschreven de onheilspellende tint ervan als ‘de kleur van een wolk waar alleen een dwaas of een dode man onder zou zeilen’. Op deze manier bereid en niet geroerd, drijft de donkere rum bovenop het lichtere gemberbier, dat inderdaad lijkt op een dreigende onweerswolk.
Als je de Gosling’s rum niet kunt vinden, koop dan een andere donkere rum zoals bijvoorbeeld Kraken.

Dark 'n Stormy cocktail

 

Gemberbier

 

Gebruik hier zeker gemberbier in plaats van ginger ale. Gemberbier wordt gebrouwen met gember, wat zorgt voor de pittige bite die nodig is om de rum in de cocktail te trotseren. Terwijl ginger ale gewoon sodawater is, gearomatiseerd met gembersiroop.

 

Tips:

 

Als je dit in Bermuda drinkt, wordt de cocktail hoogstwaarschijnlijk geserveerd met alleen rum en gemberbier, plus een limoenpartje, zodat de drinker de limoen naar eigen goeddunken kan uitpersen. Maar hoe het ook wordt geserveerd, de Dark ’n Stormy is lekker en verfrissend, dus het is moeilijk om fout te gaan.

Benodigdheden:
Citruspers
Barmaatje
Barlepel
Longdrinkglas

 

 

Recept Dark ’n Stormy cocktail: