De klassieke Italiaanse Aperol Spritz is een ultra verfrissende, niet al te zoete, bubbelende cocktail. Een echte Aperol Spritz smaakt naar zomer in Italië en ziet eruit als een goudoranje zonsondergang. Ik drink deze cocktail zomers graag een in mijn tuin of op een terrasje.
Dit drankje wordt vaak geserveerd als aperitief. Aperitieven zijn bedoeld om voor een maaltijd te worden geserveerd om de eetlust te stimuleren. Ze zijn meestal licht alcoholisch en meer droog dan zoet.
Serveer je Aperol Spritz met Italiaanse of algemene mediterrane hapjes. Houd er rekening mee dat Aperol aan de bittere kant is. Zoute, romige/vette en zoete gerechten halen de scherpe kantjes van bittere smaken af.

Aperol Spritz

 

Basisingrediënten:

 

Aperol, alleen de echte Aperol is hier geschikt voor. Dit is een feloranje aperitief met een pittige sinaasappelsmaak met complexe kruidengeuren in harmonie met een vleugje vanille.

Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn die lijkt op Spaanse Cava of Franse Champagne. Ik raad aan om een droge (brut) Prosecco te kiezen, zodat je drankje niet te zoet wordt.

Bruisend water, voor wat bruisende verdunning. Elk bruisend water is geschikt.

Plakje verse sinaasappel, je kunt dit overslaan als je het niet hebt, maar een schijfje sinaasappel is de klassieke garnering voor dit drankje.

De algemeen geaccepteerde verhouding is gelijke delen Aperol en Prosecco plus een scheutje bruisend water. Je kunt echter met de verhouding spelen totdat je Aperol Spritz precies zo smaakt als jij wilt. Ik vind de mijne lekker met iets meer Prosecco dan Aperol.
Maak het minder bitter
Het kan even duren voordat je gewend bent aan de bittere smaak van Aperol. Je kunt de bitterheid verminderen door minder Aperol en meer Prosecco te gebruiken.

Zoals geschreven, heeft je Aperol Spritz een alcoholpercentage van ongeveer 11 procent (Aperol is 11% en Prosecco is 12%). Om het alcoholpercentage nog lager te maken, gebruik je proportioneel meer bruisend water en minder Aperol en Prosecco.

 

Erbij:

 

Wat te serveren bij uw Aperol Spritz. Hier zijn enkele eenvoudige opties die goed bij elkaar passen. Olijven, bruschetta, geitenkaas, verse mozzarella of burrata met knapperig brood (eventueel met olijfolie).

 

Meer Italiaanse drankjes:

 

Sgroppino
Koffie Frangelico cocktail
Crodino mandarijn mocktail
Zelfgemaakte Limoncello
Bellini
Aperol grapefruit cocktail

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Aperol Spritz: