Ben jij ook zo gek op Limoncello? Nou dan heb ik hier een te lekker recept voor jou. Zelf Limoncello maken, klinkt goed he? Het is niet moeilijk te maken, je hebt alleen een maand geduld nodig voordat het klaar is. Maar dan heb je ook wat! Leg een fles zelfgemaakte citroenlikeur snel in de vriezer en genieten maar!

 

Limoncello

 

De Italiaanse citroenlikeur Limoncello werd oorspronkelijk voornamelijk in het zuiden van Italië gemaakt, in de omgeving waar de lekkerste citroenen vandaan komen. De citroenlikeur die in het noorden van Italië gemaakt worden heet vaak Limoncino. Het recept voor deze likeur is al eeuwenoud.

 

En jij kunt deze heerlijke likeur ook zelf thuis maken met dit recept. Het wordt een mooie gele likeur die een klein beetje troebel is, maar dat komt door de etherische oliën uit de citroenschillen. Het is een reactie van die oliën op de alcohol. Dus niet schrikken en niet denken dat jouw likeur mislukt is.

 

Deze citroenlikeur wordt dus alleen gemaakt van de schil van citroenen. Deze wordt in een fles met alcohol gedaan en dan weken getrokken. Je kunt pure alcohol met een percentage van minstens 92% gebruiken. Dit moet je online kopen en is nogal duur, daarom heb ik wodka met de hoogste percentage alcohol hiervoor in de plaats genomen. Na drie weken doe je er een suikersiroop bij en laat je het nog een week staan. Het resultaat is verbluffend, dat jij dit godendrankje zelf kunt maken.

 

Citroenen

 

Het beste kan je biologische citroenen (het liefst uit Italië) gebruiken. Maar als je dit te kostbaar vindt dan koop je ‘gewone’ citroenen. Boen ze wel eerst goed schoon voordat je ze gaat schillen.

 

Tja en dan houd je ineens 10 citroenen over. Wat ga je ermee doen? Je kunt er bijvoorbeeld jam van maken. Ik heb ze uitgeperst en van de helft een limonade oftewel lemonade gemaakt. En de andere helft heb ik in ijsblokvormpjes gedaan. Deze kan je dan uit de vriezer halen als je weer een lemonade wilt maken, of gebruik het voor iets anders.
Citroen limonade: sap van 5 citroenen, 1 kop kristalsuiker, 1 kop water
Kook het water met de suiker en roer tot de suiker is opgelost, laat afkoelen. Meng het dan door de citroensap en doe het in een liter kan. Vul het aan met koud water en ijsblokjes.

Zelf Limoncello maken

 

Arancello

 

Dit is een variant van Limoncello maar dan gemaakt van sinaasappelen. En die heb ik ook gemaakt. Hiervoor heb ik 8 sinaasappels gebruikt.

Zelf Limoncello maken

 

Tip:

 

Serveer de Limoncello ijskoud in kleine glaasjes na de maaltijd. Of maak een frisse cocktail door een scheutje in een glas Champagne of Prosecco te schenken.

Extra nodig: goed afsluitbare (weck)pot (1,5 liter) en twee lege 1 liter flessen

 

 

Zelf Limoncello maken: