Ik had nog rijpe perziken in de fruitmand liggen en een halve fles Prosecco in de koelkast staan. Wacht eens even? Zijn dat niet de ingrediënten van een cocktail? Ja hoor, ik heb er deze lekkere klassieke Bellini cocktail met perzik van gemaakt, een bruisende cocktail met perzikenpuree.

 

Bellini

 

De Bellini cocktail is in de jaren 40 van de vorige eeuw ontstaan in de legendarische Harry’s Bar in Venetië. De bartender van destijds – Giuseppe Cipriani – was gefascineerd door de 15e-eeuwse Venetiaanse kunstenaar Bellini en heeft vanwege de prachtige kleur van de cocktail, deze vernoemd naar die kunstenaar.

 

Toen Giuseppe deze cocktail voor het eerst serveerde, had hij nog geen idee hoe populair dit drankje zou worden. In de loop der tijd zijn er diverse variaties op het originele recept ontstaan, zo is er de Puccini (gemaakt van mandarijn sap), Rossini (gemaakt van aardbeienpuree) en Tintoretto (van granaatappelsap). Ook wordt de Prosecco vaak vervangen door andere mousserende wijnen, zoals bijvoorbeeld Champagne.

 

De fruitige cocktail werd dus oorspronkelijk gemaakt van witte perzikenpuree en Prosecco. De tijdloze cocktail kan ook gemaakt van gele perziken of perziknectar als je geen witte perziken kunt vinden.

 

Perziken

 

Als zomers het seizoen van de perziken is, neem je uiteraard die lekkere verse en rijpe perziken. Wil je de cocktail buiten het perzik seizoen maken, neem dan perziken uit blik.
Ik had perziken waar het velletje heel makkelijk van af ging. Lukt dat nou niet, wel de perziken dan een paar minuten in kokend water. Als het goed is kan je nu het velletje er makkelijk van af trekken.
Snijd de perziken dan in stukjes en pureer ze met een staafmixer tot een mooie gladde puree.

 

Variatie

 

Een Bellini wordt dus origineel gemaakt van perzikenpuree, maar je kunt ook ander soort fruit in het seizoen gebruiken. Lekker bijvoorbeeld met aardbeien, frambozen, mango of kersen.
Alcoholvrij: Je kunt voor de kids de Prosecco vervangen door bruisend water of sprite.

 

Extra nodig:

4 champagneflûtes
blender of staafmixer
evt. barlepel

 

 

Recept Bellini cocktail met perzik: