Rond Halloween is een pompoen dé must-have in huis. Zo is het erg leuk om een pompoen uit te hollen, van een gezichtje te voorzien en er een lichtje in te plaatsen. Heb je een uitgeholde pompoen over? Overweeg dan om hem te vullen en vervolgens te bereiden op de Big Green Egg. Pompoen is een voedzame, lekkere en veelzijdige vrucht die zich voor veel meer gerechten leent dan alleen de welbekende pompoensoep. Een gevulde pompoen staat bovendien geweldig op tafel. Ideaal als je gasten verwacht met Halloween of als je je gezinsleden wilt verrassen met een uniek bijgerecht. En je kunt een gevulde pompoen op de Big Green Egg bereiden.

 

Over de traditie van het uithollen van een pompoen met Halloween

 

Het uithollen van een pompoen en de vrucht van een gezichtje voorzien is iets wat echt bij Halloween hoort. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Over de precieze herkomst van de traditie zijn verschillende verhalen. Zo zouden de Kelten experts zijn geweest in het uithollen van verschillende groentes. De uitgeholde groentes werden voorzien van een enge grimas en een lichtje. De groentes werden vervolgens buiten gezet op de nacht van 31 oktober op 1 november. Op deze datum zou de grens tussen leven en dood namelijk het dunst zijn. De uitgeholde groentes moesten dan ook kwade geesten afschrikken. De Kelten namen deze traditie mee naar Amerika, waar men kennismaakte met de pompoen. De pompoen bleek erg geschikt om uit te hollen en heeft bovendien een spectaculair effect als je er een lichtje in plaatst. Sindsdien is de pompoen het symbool van deze traditie en van Halloween!

 

Tips:

 

Een pompoen uithollen doe je door de bovenkant van de pompoen af te snijden met een mes. Een gekarteld mes geeft een betere grip en voorkomt gevaarlijke situaties. Verwijder vervolgens het vruchtvlees, vezels en pitten met behulp van een ijsschep. Het vruchtvlees gooi je niet weg, maar gebruik je voor een lekker stoofpotje of een ovenschotel.

 

Gebruik eventueel een convEGGtor als je wilt voorkomen dat de pompoen in direct contact komt met de hitte van de houtskool. De convEGGtor creëert een warmteschild, goede luchtstroom en uitstekende warmtegeleiding. Dit accessoire voor je Big Green Egg heeft het effect van een buitenoven en zorgt er voor dat de pompoen low and slow gaart.

 

Groentes*

 

Neem ongeveer 400 gram verschillende groentes naar keuze. Denk hierbij aan champignons, courgettes, wortels, spinazie, paprika, maïs, aubergine, zoete aardappel, venkel of prei. Snijd dit in kleine stukjes voordat je het gaat bakken.

 

 

Recept gevulde pompoen op de Big Green Egg: