Deze stoofpot met suddervlees komt oorspronkelijk uit Toscane in Italië. Om precies te zijn uit het Toscaanse dorp Impruneta, de plek waar het terracotta aardewerk vandaan komt. Het verhaal gaat dat de arbeiders van deze groeven, vlees met wijn en veel peper meekregen van thuis om het tijdens het werk daar urenlang in de bakovens te laten garen. Dit vlees was meestal niet al te vers en daarom werd het gemarineerd in de wijn en werd er veel peper bij gedaan. Maar nu is deze Italiaans stoofpot Peposo een ware lekkernij geworden, wat in diverse goede restaurants in Italië geserveerd wordt.

 

Stoofvlees

 

Ik heb lekkere en goede doorregen runder riblappen gebruikt als vlees voor dit gerecht. Maar je kunt ook of kalfsschenkel of sukade ervoor gebruiken. Ik heb wel gemerkt met stoofvlees, dat hoe beter het vlees, hoe korter het hoeft te garen en hoe malser en zachter het wordt.
Je moet wel de tijd nemen voor dit gerecht. Omdat je het op zo’n laag vuurtje gaart, duurt het echt wel uren voordat het klaar is. Het lekkerst is het als je het een dag van te voren maakt, dan trekken de smaken er nog meer in. Verwarm het dan zachtjes op als je het wilt gaan eten.

 

Je kunt het gerecht dus ook in de oven stoven, de Italianen laten het vaak de hele nacht in de oven stoven op een temperatuur van 120°C. Je moet de pan of pot wel goed afsluiten, desnoods met aluminiumfolie, zodat het niet teveel uitdroogt.
In sommige recepten worden er ook tomaten verwerkt in dit stoofgerecht, maar volgens mij is dit niet origineel. Ik heb het in ieder geval zonder gedaan.

 

Wijn

 

Natuurlijk gebruik je een Italiaanse wijn voor deze stoofpot. Origineel wordt de Chianti hiervoor gebruikt. bijv. Maar je kunt ook een andere fruitige rode Italiaanse wijn ervoor nemen.
Het bijzondere is dat dit vlees niet eerst hoeft aangebraden te worden, maar rauw met de rode wijn opgezet wordt.
Een ander stoofgerecht waar dit ook zo gedaan wordt, is deze Portugese runderstoof Caçoila. Probeer dat ook eens.

 

Wat eten we erbij

 

Je kunt er een lekkere aardappelpuree bij maken of een heerlijke polenta met wat groenten.
De Italianen eten het ook vaak op bruschetta met wat olijfolie erover. Dat kan je natuurlijk doen als je nog wat zou overhouden. Glaasje Chianti erbij…….heerlijk!

 

 

Recept Italiaans stoofpot Peposo: