Heb je het laten ontkiemen van linzen al eens geprobeerd? Zo niet, dan mis je veel. Deze leuke, knapperige en lekkere gekiemde linzen zitten boordevol voedingsstoffen en zijn licht verteerbaar. Ze zijn de nieuwe hit in de keuken. Veganistisch? Natuurlijk! Glutenvrij? Oh ja! Deze kiemgroenten zijn goed voor iedereen! Dus ga snel zelf kiemgroente van linzen maken.

 

Ik hoor je vragen waarom ik geen gewone linzen gebruik en mezelf de tijd bespaar om linzen te laten ontkiemen of het geld om een voorverpakte gekiemde linzen te kopen? Waren gewone linzen niet gezond genoeg? Het is absoluut de moeite waard om je eigen linzen te laten ontkiemen. Allereerst kost het je geen tijd omdat linzen vanzelf ontkiemen. Je besteedt slechts 3 minuten per dag gedurende 2 of 3 dagen.
Ten tweede verrijkt het kiemproces de voeding van peulvruchten. Kun je je dat voorstellen? Gezond voedsel wordt nog gezonder met één gemakkelijke en eenvoudige ontkiemmethode.

 

Linzen

 

Wat zijn gekiemde linzen? Gekiemde linzen zijn peulvruchten die ontkiemen, waardoor de verbindingen in de linzen veranderen, bepaalde voedingsstoffen worden afgebroken en ze gemakkelijker verteerbaar worden.
Ze bevatten zoveel meer voeding, voegen subtiele crunch en frisse smaak toe en kunnen rauw of gekookt worden gegeten.
Bovendien zijn ze veel goedkoper dan het kopen van een pakje gekiemde linzen in de supermarkt.

 

Welke linzen

 

Je kunt zowat elke soort linzen gebruiken om te kiemen, maar de linzen die het beste werken zijn groene, zwarte en de Puy. Kies het liefst voor biologische varianten.
Je kunt ook andere peulvruchten gebruiken, zoals mungbonen, kikkererwten, sojaboontjes, erwten, etc..
Alleen hele (en onbehandelde) linzen en bonen kunnen worden gekiemd, dus niet splitlinzen.

 

Het eten van de levende enzymen van een verse spruit is heel gezond.
Naast deze is er nog een groot voordeel. We kunnen ze rauw eten. Bovendien bespaart het je veel tijd omdat het letterlijk vijf minuten duurt om een heerlijke gekiemde linzensalade te hebben als je ze klaar hebt staan in de koelkast.
Oehh! Ik vergat bijna te vertellen hoe lekker deze zijn. Ze geven je een knapperige en – als je dat liever hebt – pittige bite. Zo vers en lekker!

 

Toepassingen

 

Deze gezondheidsbommen zijn superlekker en iedereen is er dol op.
Gekiemde linzen kun je altijd gebruiken voor een knapperige bite boordevol vitamines en eiwitten of je kunt ze gewoon meenemen als tussendoortje. Je kunt de kiemgroente rauw eten, gebruik ze in een salade, in een sandwich, op een soep of op een burger.

 

Tips:

 

Je kunt kiemgroenten ook in een grote glazen pot van 1 liter maken. Bedek de pot met een vochtige theedoek. Het proces voor het ontkiemen is hetzelfde, maar de tijd zal variëren.

De kiemgroenten blijven ongeveer een week goed in een afgesloten weckpot in de koelkast.

Probeer ook eens deze zalige Salade met crispy linzen.

 

 

Recept Zelf kiemgroente van linzen maken: