Deze beluga linzen met regenboogwortel en zalm is een heerlijke salade, ideaal voor een warme dag. Je kunt het ook warm serveren als je wilt, kook de wortelen dan en verwarm ze daarna in een beetje roomboter met honing en komijnpoeder voor extra smaak. En bak er een zalmfilet bij.

 

Het is een wat bewerkelijk recept, maar laat je daardoor niet afschrikken. Door de linzen op deze manier te koken, geef je ze heel veel smaak mee. Ik heb warmgerookte zalmfilets gebruikt, maar je kunt zelf ook een zalmfilet bakken en deze erbij serveren.
Marineer de wortel in het sap van de sinaasappel. Als je een paarse wortel gebruikt, marineer die dan apart anders worden alle wortels paars.

 

Beluga linzen zijn zwarte linzen. Ze worden beluga genoemd omdat ze een beetje lijken op de beroemde beluga kaviaar. Linzen zijn goed voor ons, ze zitten vol met vezels en eiwitten, daarbij bevatten ze nog veel vitaminen en mineralen. Het is een populair product voor vegetariërs.

 

Linzen zijn er in diverse kleuren, groene, gele rode, bruine, le (de) Puy en zwarte linzen. Linzen worden veel verbouwd in Aziatische en Zuid-Europese landen, vandaar dat ze daar ook veel op het menu staan. Denk aan de Indiase dahl (linzensoep) of de Marokkaanse Harira. Elke linzensoort heeft zijn eigen smaak en structuur. De le Puy en beluga linzen zijn de kleinste en lekkerste onder de linzen.
Het voordeel van de zwarte linzen is dat ze niet voor geweekt hoeven te worden en snel gekookt zijn (15-20 minuten). Heerlijk in een salade als deze. Ze hebben een heerlijke verfijnde smaak, een beetje kruidig en nootachtig. Kook ze niet te ver door, ze mogen nog wel een bite hebben.

 

Onze lokale AH verkoopt deze linzen helaas niet meer, dus moest ik naar de Ekoplaza om deze linzen te kopen.

 

Linzen

 

Er staan diverse linzenrecepten op de site. Probeer ook eens deze Arabische rode linzensoep.

 

Recept Beluga linzen met regenboogwortel en zalm: