Wie is er niet gek op stamppot boerenkool? Nou ik heb een heel nieuw boerenkoolgerecht voor jullie. Deze boerenkool ovenschotel met worst is weer eens een hele andere manier om boerenkool te bereiden. Lekkere roergebakken boerenkool met kruidige worstjes en een romige aardappelpuree erop, klinkt goed toch?

 

Boerenkool

 

Als je aan winter denkt, dan denk je aan stamppot boerenkool. Het lekkerst is de boerenkool als de vorst er overheen geweest is.
Ik heb een hele struik gekocht bij mijn groenteboer, dan weet ik zeker dat het vers is. Het is wel even wat extra werk, want je moet het blad van de harde kern verwijderen en het blad nog wat fijner snijden en schoonspoelen. Maar ik vind dat toch lekkerder dan die fijngesneden boerenkool uit de supermarkt. Vooral als je het gaat bakken, zoals in dit gerecht. Ik vind het namelijk heerlijk als je nog een beetje kauwen moet op de blaadjes. Maar doe wat jij het makkelijkste vindt.

 

Boerenkool is jaren geleden ‘herontdekt’ in Amerika en niet voor niets noemden ze boerenkool superfood. Want dat is het ook!
Je kunt boerenkool rauw verwerken in een smoothie. Rauw in een salade is lekker als je de boerenkool eerst masseert met zout en olijfolie en dan even laat staan.
Probeer ook eens deze boerenkoolpesto.

 

Dit gerecht is dus wel even iets meer werk dan een stamppot wat je lekker laat koken in een pan. Je gaat namelijk eerst een lekkere aardappelpuree maken, de boerenkool bakken in een wok en de worstenballetjes even aanbakken. Maar je zou dit allemaal al de avond ervoor kunnen doen en dan de schaal in de oven zetten als je thuiskomt van je werk. Dan moet het natuurlijk wel iets langer in de oven voordat het helemaal warm is. Ik zou een half uurtje aanhouden hiervoor.

 

Worst

 

Ik heb Catalaanse verse worstjes gekocht hiervoor. Die zijn lekker pittig en hebben veel smaak. Je kunt ook verse braadworst kopen of een andere gekruide worst. Ik denk dat chorizo ook erg lekker kan zijn.

 

 

Recept Boerenkool ovenschotel met worst: