Het is herfst en de verse herfstgroenten zoals pompoen, boerenkool en rode kool liggen volop te lonken naar ons in de groentewinkel. Tijd om een heerlijke herfstsalade te maken. Deze salade met boerenkool en pompoen is zo’n salade, lekker met het zoet van een rijpe peer, walnoten, cranberries en een heerlijke dressing.

 

Groenten vers van het land

 

Elk seizoen heeft zijn eigen groenten en ik houd ervan om zoveel mogelijk in het seizoen te eten. De pompoenrecepten vliegen je momenteel om de oren op social media en dat is ook niet zo gek, het is een heerlijke groente. De pompoen luidt echt de herfst in vind ik. Maar ook de boerenkool komt van het land en in plaats van een ouderwetse stamppot boerenkool, maak ik er nu een heerlijke en gezonde salade van.

 

Jaja, je kunt de boerenkool ook rauw eten en in een salade verwerken. Maar om het hele ‘rauwe’ ervan af te halen, masseer (knijp) je de boerenkool even met de dressing. Hierdoor wordt de boerenkool zachter en krijgt het gelijk veel smaak mee van de dressing. En masseer dan gelijk de rode kool mee.
Koop wel een stronk boerenkool en niet die fijne voorgesneden en voorverpakte boerenkool uit de supermarkt. Daar zit namelijk helemaal geen smaak meer aan. Het mogen grote stukken boerenkool zijn, die rits je gewoon van de stronk.

 

Ben jij ook zo gek op boerenkool en wil je eens iets anders ervan maken? Dan heb ik nog een paar leuke recepten voor jou:

Spätzle met boerenkool en Roquefortsaus
Groene boerenkoolsmoothie
Italiaanse boerenkoolsoep met balletjes
Groene currysoep met boerenkool, broccoli en prei
Tarwe met boerenkool, schorsneren en shiitake
Pizza met rode ui, boerenkool, druiven en blauwe kaas
Pesto gemaakt van boerenkool
Boerenkoolstamppot met een spicy topping

 

Tips:

 

Ik mocht een heerlijke fruitazijn vlierbloesem ontvangen van De Wilde Wei, dit was een topper door deze salade. Koop dus wel een lekkere fruitazijn voor dit gerecht.
In plaats van pompoen, kan je ook zoete aardappel gebruiken. De peer kan je vervangen door appel.
Wil je er een complete maaltijdsalade van maken dan kan je het serveren met gegrilde kipfilets, of kaas zoals feta, geitenkaas of blauwe kaas.

 

 

Recept Salade met boerenkool en pompoen: