Wat een heerlijk recept om zelf gemarineerde coquilles te maken

Ongerepte rauwe Sint-Jakobsschelpen, op Aziatische wijze gemaakt met sinaasappel-, citroensap, sojasaus, sesamolie, rijstwijnazijn, geraspte gember en chili knoflooksaus. Maak deze rauw gemarineerde coquilles voor een etentje thuis en jouw gasten zullen genieten!
Het is alsof een engeltje op je tong piest, zoals ze zo mooi kunnen zeggen. Maar dat is het ook! Het is een ware delicatesse die je alleen voor speciale gelegenheden maakt.

Coquilles

De coquille, ook bekend als Sint Jacobsschelp, heeft een fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van ongeveer 10 centimeter doorsnee. Het superzachte ronde visvlees dat in de schelp zit is een ware delicatesse.
Als je coquilles rauw wilt verwerken zoals in dit gerecht, dan is het belangrijk dat je voor de verse (levende) coquilles uit de schelp kiest. Dit zijn de coquilles van sashimi kwaliteit en kunnen rauw geserveerd worden. Met deze coquilles kan je vele kanten op. Denk bijvoorbeeld aan sushi, carpaccio, ceviche of tartaar. Uiteraard kan je deze coquilles ook bakken, stoven en/of grillen. Vraag jouw visboer hiernaar.

Rauw

Misschien vind je het spannen om rauwe vis te eten, maar dat hoeft helemaal niet. Als de vis van goede kwaliteit en supervers is, kan je het heel goed rauw eten.
Het benadrukken van het belang van de kwaliteit van ingrediënten is bij vrijwel elk gerecht vanzelfsprekend. Het eten zal beter zijn als je betere ingrediënten gebruikt. Duh. Maar als het vooral om Sint-Jakobsschelpen gaat, kan ik het niet genoeg benadrukken, dit gerecht is afhankelijk van welke coquilles je gebruikt.

Crudo is een woord dat in het Italiaans gewoon ‘rauw’ betekent, maar vaak wordt gebruikt als afkorting voor bereidingen van rauwe vis in Italiaanse stijl. Zoals bijna iedereen ter wereld die in de buurt van de zee woont weet, is het eten van rauwe vis niets nieuws. Het is gewoon rauwe vis, zo vers en ongerept gegeten als maar kan, met een ingetogen maar toch flexibele benadering van kruiden en specerijen, waarschijnlijk net zoals mensen rond de Middellandse Zee dat al duizenden jaren doen.

Sashimi wordt in Japan gebruikt voor dungesneden plakjes rauwe verse vis of schaaldieren. Het wordt gewaardeerd door de echte liefhebbers die de pure smaak van vis willen proeven.
Favorieten zijn zalm, tonijn en inktvis. Waarvan de zalm de bekendste is. Dunne plakjes worden van de zalmhaas gesneden, dit is het lekkerste gedeelte van de zalm.
Tonijn is de andere vissoort die erg populair is.
Andere veelgebruikte vis voor sashimi zijn heilbot, zeebaars, makreel, octopus en coquilles.
Het belangrijkste van sashimi is de versheid van je producten. Gebruik daarom alleen ingrediënten die van sashimi kwaliteit zijn.

Tips:

Ook zo’n liefhebber van coquilles? Maak dan ook eens deze Coquilles met kappertjes en citroen of Coquilles met bloemkoolpuree en pistou.

Als er geen droge Sint-Jakobsschelpen beschikbaar zijn, kan in plaats daarvan elke vis van sashimi kwaliteit (zie hierboven) worden gebruikt.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Rauw gemarineerde coquilles: