Deze gebakken coquilles met kappertjes en citroen is een feestelijk gerechtje om te serveren tijdens een speciaal etentje thuis. Serveer er twee of drie per persoon, afhankelijk van de grootte van de coquilles en jouw budget. Want ja het is een kostbaar product, daarom maak je het alleen voor bijzondere gelegenheden.

 

Coquilles

 

Sint Jacobsschelp, Coquille Saint Jacques, ook bekend als coquille, is een wit doorzichtig schelpdier in een fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee. Het superzachte ronde schelpdiertje is al eeuwenlang een echte delicatesse. De coquille heeft zacht vlees wat een beetje zoet en vettig is.
Je kunt het op allerlei manieren bereiden, bakken, grillen en stoven. En als ze super vers zijn kan je ze zelfs rauw eten.
Slechts bij een hele goede visboer of horecagroothandel vind je de vis vers in zijn schelp, maar de meesten worden diepgevroren verkocht. Ik heb deze coquilles bij FreshlyFish besteld.

 

De meeste coquilles komen uit Frankrijk, Spanje, Portugal, Noorwegen, Schotland en Canada. Ze worden gevangen met grote dregnetten of ze worden opgedoken. Deze laatste methode is het meest duurzaam, maar wel heel erg duur.

 

Bereiden: coquilles moet je kort bakken, bak je ze te lang dan worden ze taai. Laat ze daarom nog een beetje rauw (glazig wit) vanbinnen. Bak ze in een flinke hoeveelheid olie en/of roomboter in een antiaanbakpan in een kleine minuut per kant. En het mooie van dit gerecht is dat alles in een pan bereid wordt. Je bakt de coquilles even aan en dan maak je de saus ook in deze pan.

 

Wijn erbij*

 

Natuurlijk schenk je een mooi glas witte wijn bij deze coquilles met kappertjes en citroen. En diezelfde wijn gebruik je ook om de saus te maken. Het zoete van een coquille zou om een goede Chardonnay vragen. Maar omdat de coquilles geserveerd worden met een citroen/botersaus zou ik voor een Sauvignon Blanc, de Pinot Blanc, Pinot Gris of een Riesling gaan. Een droge mousserende wijn zou ook bijzonder goed passen en is natuurlijk ook super feestelijk.
Vraag jouw slijter anders wat zij adviseren.

 

Visrecepten

 

En ik heb nog veel meer feestelijke visrecepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Rode biet Gravad Lax
Oesters met Champagne sabayon
Ceviche van tonijn
Hollandse garnalencocktail met grapefruit
Rode biet carpaccio met paling
Gebakken zalm met mosselen

En nog veel meer, zoek ze maar eens op onder het kopje ‘vis’.

 

 

Recept Coquilles met kappertjes en citroen: