Wij zijn gek op zalm en daarom staat het wel regelmatig bij ons op het menu. Elke keer weer een ander recept natuurlijk en vandaag aten wij gebakken zalm met mosselen. Ik had een pak mosselen gekocht, maar had even geen idee wat ik ermee zou doen. Er lag nog zalm in de koelkast, deze twee gecombineerd in dit heerlijke gerecht. Dit is een prima visgerecht om te serveren tijdens een speciaal dinertje thuis.

 

Zalm

 

Als je eens zelf thuis vis wilt bereiden dan is zalm een goede keuze. Deze vette vis is niet alleen heel erg lekker maar ook nog een super goed voor ons. Zalm is een geweldige Omega-3 bron, dit zijn vetzuren die essentieel zijn voor ons. Daarnaast is zalm rijk aan heel veel verschillende vitamines B, selenium, kalium en eiwitten. Een goed excuus om regelmatig een lekker zalm gerecht op je bord te toveren.
Let wel bij het kopen van de zalm dat het een ASC of MSC Keurmerk heeft.
Het ASC keurmerk staat voor verantwoord gekweekte vis en het MSC keurmerk staat voor duurzaam gevangen vis.

 

Zalm kan je op heel veel manieren bereiden, van bakken, stomen, pocheren, konfijten, roosteren in de oven of op de barbecue. Ik koop meestal zalm met huid, dat vind ik wat makkelijker om te bakken. Je bakt het namelijk eerst een tijdje op de huid, hierdoor kan je precies zien aan de zijkant van de vis hoever gaar deze is. Op het laatst draai je de vis voorzichtig om en bakt de andere kant nog even. Het lekkerst vind ik is als de vis nog een klein beetje glazig is vanbinnen. Bak de vis vooral niet te ver door, dan wordt de zalm droog.

 

Mosselen

 

In plaats van mosselen kan je de vis ook met andere schelpjes serveren, maar ja ik had toevallig al die mosselen in huis. Hoe je mosselen het beste kunt schoonmaken en koken, lees je hier.

 

Tips:

 

Tijdens de bereiding kwam ik er achter dat het toch wel een bewerkelijk gerecht is. Wat jij kunt doen als je dit voor een etentje gaat maken, is de mosselen vast van te voren te koken tot ze net open staan. Giet ze af, haal de mosselen eruit en maak de saus alvast. En je zou ook alvast de spinazie en zeekraal van te voren kunnen blancheren, afgieten en koud afspoelen en dan voor het serveren even opwarmen in een beetje roomboter.
Zodoende hoef je alleen nog maar de vis te bakken en de saus met de mosseltjes en de groenten op te warmen.

 

Saffraan is niet goedkoop, gebruik er daarom maar een heel klein beetje van. Als je het niet wilt kopen, kan je het ook achterwege laten. Maar dan mist het gerecht wel die typische saffraan smaak.

Wil je er een glaasje wijn bij schenken, koop dan een lekkere Sauvignon Blanc.

 

 

Recept Gebakken zalm met mosselen: