Van alle heerlijke recepten voor pasta met zeevruchten die er in Italië zijn, staat pasta alle vongole oftewel spaghetti vongole waarschijnlijk bovenaan de bestsellerlijst. Niet verwonderlijk gezien hoe heerlijk dit iconische Napolitaanse gerecht is!
Dit is een gerecht dat veel mensen in restaurants bestellen, maar zelden thuis maken. Het is echter eigenlijk vrij eenvoudig en er blijft geen visgeur achter in de keuken. Wat je krijgt is een heerlijk knoflookaroma dat zo overheerlijk is! Wees zo gul met de knoflook en rode peper, als jij dat lekker vindt.

 

Net als veel andere soortgelijke gerechten wordt pasta met schelpen traditioneel gemaakt in wat Italianen een rode of witte versie noemen (rosso o bianco). Met andere woorden, met of zonder tomaten. Ik heb hiervoor zongedroogde tomaatjes gebruikt.

Spaghetti vongole

 

Vongole

 

Het belangrijkste ingrediënt voor een ‘echte’ spaghetti alle vongole is ‘vongola verace’, beter bekend als de kruisvormige tapijtschelp. Deze geribbelde schelp vind je niet in de supermarkten maar bij een goede visboer. Als je vongole vindt, kunnen ze iets duurder zijn dan andere schelpen. Maar ze zijn het waard!
Natuurlijk maken veel mensen pasta alle vongole met andere soorten mosselen. Zo kan je bijvoorbeeld ook kokkels of mosselen gebruiken.

 

Allereerst ga je de vongole schoonspoelen. Dit doe je door ze te laten weken in ijskoud en flink gezouten water.
En het is belangrijk om ongeopende schelpen weg te gooien, omdat dit betekent dat de mossel dood is. Probeer geen ongeopende vongole te openen en op te eten!

 

Pasta

 

Traditioneel wordt dit recept gemaakt met spaghetti of linguine. Ik heb nu spaghetti gebruikt, maar elke smalle, lange pasta werkt goed. Italianen gebruiken in dit gerecht doorgaans geen korte pasta.

 

Afgezien van de spaghetti en vongole bevat dit recept heel weinig andere ingrediënten. In feite bevatten de meeste versies niets anders dan knoflook, peperoncino (of rode peper), witte wijn, olijfolie en peterselie.

 

Tips:

 

Zet voor de bereiding alle ingrediënten klaar. Dit omdat het gerecht binnen een paar minuten gemaakt is. Je wilt precies goed gekookte pasta en perfect gekookte, net geopende schelpjes.

Gebruik een lekkere droge Italiaanse witte wijnen zoals Gavi of Verdicchio om de schelpjes in te koken. Drink deze wijn er dan ook bij.

Je kunt de vongole ook eten zonder pasta, met alleen een stukje brood om de saus op te nemen. Ook heerlijk!

Het recept voor de zongedroogde tomaatjes vind je hier*.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Spaghetti vongole: