Welke saus past het beste bij welke pasta

Welke saus past het beste bij welke pasta

Ben jij ook zo gek op pasta en bereid jij het regelmatig? Wist jij dat de Italianen de saus bij de pasta kiezen en niet andersom? In Italië is het heel belangrijk om bij de pasta en passende saus te serveren. Maar welke saus past het beste bij welke pasta? Er zijn zoveel pastasoorten en bij elk soort is er een specifieke saus die het beste samengaat. Hoe steviger of dikker de pasta, hoe dikker en/of rijker de saus is en hoe fijner of kleiner de pastasoort is hoe lichter de saus die erbij gaat. Als jij vaak nog saus op je bord hebt liggen, maar geen pasta meer dan komt dit door de ‘verkeerde’ pasta/saus keuze. Maar het belangrijkste is, maak wat jij lekker vindt.

 

Welke saus past het beste bij welke pasta:

 

Brede of platte pastasoorten

Welke saus past het beste bij welke pasta

De brede en platte pastasoorten zijn bijvoorbeeld pappardelle, tagliatelle en fettuccine. Deze pastasoorten kunnen wel een stevige saus gebruiken. De Ragù alla Bolognese wordt met een brede pastasoort zoals de pappardelle of tagliatelle gegeten. Deze Pappardelle met pulled confit de canard is daar ook een goed voorbeeld van.
Bij deze pastasoorten passen dikkere sauzen met vlees of vis erin heel goed.

Bucatini is weer een hele dikke en holle spaghetti, lekker om te serveren met een amatriciana saus.

 

Gekruld en gedraaid

Welke saus past het beste bij welke pasta

Gedraaide of gekrulde pastasoorten zoals fusilli (spiraalvormig) of farfalle (strikjes) zijn lekker met een lichte saus of pesto. Deze pastasoorten zijn ook heel geschikt om koud als pastasalade te eten. Ook kan je olijven of groenten toevoegen aan de saus, zodat je de pasta met een vork kunt eten. De saus blijft bij deze pastasoorten lekker aan de pasta hangen.

 

Korte pasta hol

Welke saus past het beste bij welke pasta

De holle korte pastasoorten zijn bijvoorbeeld penne en rigatoni.
Deze pastasoorten gaan ook goed met stevige sauzen zoals een ragù maar kan je ook gebruiken met kleinere ingrediënten zoals erwtjes, stukjes vlees of vis.
Het voordeel van geribbelde en holle buisvormige pasta is dat ze saus goed vasthouden. Hierdoor heb je met elke hap pasta, saus en de andere ingrediënten die je in deze pasta verwerkt heb.

 

Lang en dun

Welke saus past het beste bij welke pasta

Lange en dunne pastasoorten zijn bijvoorbeeld spaghetti, spaghettini en linguine. Spaghettini is een hele dunne spaghetti, lekker om deze Spaanse Fideuà van te maken.
Linguine is een smalle lange pasta. Deze pasta eet je alleen met een vork. Je draait de pasta om de vork heen. Romige sauzen zoals carbonara of dunne sauzen op basis van olijfolie zijn hiervoor erg geschikt. Of met een lekkere pesto of tomatensaus.

Vermicelli oftewel engelenhaar is een hele dunne pastasoort. Deze wordt vaak in soep of bouillon gebruikt.

 

Kleine pasta

Welke saus past het beste bij welke pasta

 

Ja, echt. Er is een verschil tussen korte pasta en kleine pasta. Kleine pasta is, anders dan korte pasta, zo klein dat je het moet eten met een lepel. Pastasoorten die wij onder deze categorie plaatsen zijn onder andere orzo en detalini. Perfect om te combineren met een waterige bouillonsaus. Ook goed in combinatie met fijngesneden kruiden, noten en groenten.

 

Gnocchi

Welke saus past het beste bij welke pasta

Gnocchi is ook een pastasoort. Deze zachte kussentjes worden gemaakt van aardappel en tarwemeel. De ovale balletjes worden kort gekookt en kunnen in principe met heel veel soorten saus gegeten worden. Een niet te dunne saus past het beste bij deze pasta.
Gnocchi met een simpele beurre noisette of pesto is al een goed idee.

 

Vers en gevuld

 

Gek op verse gevulde pasta’s zoals tortellini, ravioli of agnolotti (dit zijn zachte kussentjes met gekartelde randjes)? Kies dan altijd voor een subtiele en lichte saus zoals beurre noisette met salie of een hele simpele tomatensaus, zodat je de vulling goed kunt proeven.

 

Droog en gevuld

Welke saus past het beste bij welke pasta

Dan zijn er ook nog de droge pastasoorten die je kunt vullen. Een van de bekendste zijn de cannelloni en lumache of conchiglioni pasta. Cannelloni zijn ronde pastabuisjes kan je bijvoorbeeld vullen met mengsel van spinazie en ricotta. En lumache heeft de vorm van een groot slakkenhuis en conchiglioni de vorm van een schelp, welke je kunt vullen.
Net als lasagne kook je deze pasta niet in een pan met water, maar in een ovenschaal met de (tomaten)saus.

 

Lasagne

Welke saus past het beste bij welke pasta

En als laatste dan de lasagne. Deze kan je niet vullen, maar met deze pastavellen maak je de lekkerste ovenschotels. De bekendste is natuurlijk de klassieker Lasagne alla bolognese.
Lasagne wordt gemaakt van voorgekookte lasagnebladen en kan belegd worden met een gehakt tomatensaus of met alleen groenten en/of tomatensaus.
Ik gebruik altijd verse lasagnebladen, die zijn veel sneller gaar.
Er staan nog heel veel verschillende soorten op de site, zoek ze maar eens op.

 

Welke saus past het beste bij welke pasta? Het belangrijkste is dat je maakt wat jij lekker vindt en een beetje rekening houdt met de dikte van de saus bij de pasta.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden