Coquilles, ik ben er gek op! Maar ik had ze nog nooit thuis bereid, hoog tijd om dat wel eens te doen. Nu zijn bloemkoolpuree en coquilles een klassieke combinatie, daarom heb ik coquilles met bloemkoolpuree en pistou gemaakt. De pistou geeft het gerecht net een lekkere extra smaak. Dit gerecht is ideaal om thuis te bereiden als voorgerecht als jij een speciaal etentje wilt geven. Licht zoete coquilles op een romige bloemkoolpuree is een elegant gerechtje waar je mee zult scoren.

 

Coquilles

 

Coquille Saint Jacques, ook bekend als coquille of Sint Jacobsschelp, is een wit doorzichtig schelpdier in een fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee. Het superzachte ronde schelpdiertje is al eeuwenlang een ware delicatesse. Je kunt het op allerlei manieren bereiden, bakken, grillen en stoven. En als ze super vers zijn kan je ze zelfs rauw eten.
Slechts bij een hele goede visboer of horecagroothandel vind je de vis vers in zijn schelp, maar de meesten worden diepgevroren verkocht. Ik heb deze coquilles bij Freshly Fish besteld.

 

De meeste coquilles komen uit Frankrijk, Spanje, Portugal, Noorwegen, Schotland en Canada. Ze worden gevangen met grote dregnetten of ze worden opgedoken. Deze laatste methode is het meest duurzaam, maar wel heel erg duur.

 

Bereiden: coquilles moet je kort bakken, bak je ze te lang dan worden ze taai. Laat ze daarom nog een beetje rauw (glazig wit) vanbinnen. Bak ze in een flinke hoeveelheid olie en/of roomboter in een antiaanbakpan in een kleine minuut per kant.

 

Bloemkoolpuree

 

Als je bloemkoolroosjes in water kookt, krijg je een hele natte puree. Daarom kook ik ze in de room. Je kunt ook een mengsel van (volle) melk en room gebruiken. Hierdoor krijg je een romige puree, die niet te nat is. Is de puree nog wel te nat, kook de puree dan wat droog in een pan op hoog vuur.

 

Pistou*

 

Pistou is een soort Provençaalse pesto. Het is een koude Franse saus die gemaakt wordt van knoflook, verse basilicum, knoflook, zout en olijfolie. Daarom lijkt het op de Italiaanse pesto, alleen zitten er geen pijnboompitjes en Parmezaanse kaas is.
Omdat ik heel veel daslook in de tuin had staan, heb ik een daslook en walnoten pistou gemaakt. Dit ging heel goed samen met de zoete coquilles en de romige puree.
Je kunt natuurlijk ook de klassieke pistou hiervoor in de plaats maken als de daslook niet meer in het seizoen. Maak het wel zelf en vers en gebruik alsjeblieft geen kant-en-klare pistou of pesto!

 

 

Recept Coquilles met bloemkoolpuree en pistou: