De klassieke Pistou is een basilicumsaus op olijfoliebasis. Het is de wat minder bekende Franse versie (uit de streek Provence) van de Italiaanse pesto. Het enige verschil tussen de twee is dat er in Pesto wel en in Pistou geen pijnboompitten verwerkt zijn. Ik heb hierin ook nog peterselie verwerkt. Het voegt een frisse toets toe aan elk gerecht.
De manier om Pistou te maken is met een vijzel.

 

Pistou

 

Wil je een variant op pesto zonder pijnboompitten? Probeer dan Pistou! Het is de klassieke Franse neef van pesto, en het is nog eenvoudiger. Alles wat je nodig hebt is basilicum, knoflook en olijfolie. Prak het tot een pasta en je hebt een stevige saus die geweldig is om in te dippen en te besprenkelen. Eigenlijk vinden we het misschien wel net zo lekker als de klassieke basilicumpesto. Het is als een notenvrije, zuivelvrije pesto die net zoveel smaak heeft.

 

Pistou is een geweldige optie voor mensen met dieetbeperkingen die willen genieten van de smaken van een traditionele pesto. Deze klassieke Franse saus is een versie van pesto zonder pijnboompitten en het is een zuivelvrije pesto omdat er geen Parmezaanse kaas in zit. Omdat deze twee ingrediënten ontbreken, heeft pistou een lossere textuur dan pesto, het is niet zo dik en romig. Ik heb er wel Parmezaanse kaas in gedaan, maar dat hoeft dus niet.
Kom, ervaar de magie!

 

Ingrediënten

 

Sommige moderne recepten voor pistou voegen kaas toe, maar in de kern zijn het slechts drie ingrediënten. Het wordt geserveerd als saus of om in te dippen. Het wordt ook beroemd gebruikt als garnering voor soupe au pistou, een soep die lijkt op minestrone. Om pistou te maken, heb je eigenlijk maar drie ingrediënten plus zout nodig:

Basilicum
Knoflook
Extra vergine olijfolie

 

Maken

 

De traditionele manier om pistou te maken is door het met een vijzel en stamper tot een saus te stampen (vergelijkbaar met pesto). Het is het makkelijkst en snelst met een staafmixer of keukenmachine. Hier zijn een paar opmerkingen over de methoden:
Staafmixer of kleine blender: Een kleine blender is hier de sleutel, aangezien je een kleine hoeveelheid saus hebt. Een staafmixer is geweldig (en werkt ook voor soepen).
Vijzel en stamper: Een vijzel en stamper is de traditionele manier om pistou te maken, en het is leuk om het te prakken als je er een bij de hand hebt. Het duurt wel langer dan de blendermethode, en de basilicum kan draderig worden omdat er niet veel is om tegenaan te prakken om wrijving te creëren zoals in een pesto.

 

Tips:

 

Je kunt een vijzel of een keukenmachine voor dit recept gebruiken. Met de vijzel vergt iets meer moeite.

Lekker bij vis-, vleesgerechten of coquilles.

Hier vind je nog veel meer groene kruidensauzen.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Pistou: