Nu je het gevonden en geplukt heb, vraag je je af wat je met je daslook moet doen? Hier is een handig, invriesbaar recept voor een heerlijke een mooie groene daslookboter.
Dit eenvoudige recept voor deze boter duurt minuten en vriest uitstekend in, dus het is een geweldige manier om dit heerlijke lentekruid goed te bewaren. Daslookboter is perfect voor het bereiden van groenten, het op smaak brengen van vis en vlees en het smeren op stokbrood. Verslavende daslookboter boordevol lentesmaken. Een must tijdens het seizoen!
Dit boterrecept is de meest smaakvolle, ongelooflijke kruidenboter die je maar kunt maken. Het seizoen is kort en elk jaar probeer ik er het beste van te maken.

Daslookboter

 

Daslook

 

Ook bekend als wilde knoflook of berenknoflook, is een van de meest smaakvolle wilde planten die je kunt vinden. Het groeit in bossen, velden of heggen en is door heel Nederland te vinden.
Nauw verwant aan uien en knoflook, zijn alle delen van deze bolgewas eetbaar en heerlijk. Als je fan bent van de knoflookachtige smaak, zal je blij zijn te weten dat er veel eenvoudige manieren zijn om daslook de rest van het jaar te bewaren.

 

Daslook heeft een kort seizoen. Afhankelijk van waar je woont, kan je het tussen maart en juni foerageren (wildplukken). In ons land is het nu de tijd om te gaan plukken, afhankelijk van het weer is half tot eind april de beste tijd. Het verdient de voorkeur om het te plukken terwijl het nog geen (of slechts een paar) bloemen heeft. Zodra de bloemen verschijnen, zullen de bladeren harder worden en een deel van hun aroma verliezen.

 

En zorg er wel voor dat je de juiste plant plukt, want verwarren met het Lelietje-van-dalen of andere planten is uiterst gevaarlijk! Zoals altijd moet je er bij het foerageren 100% zeker van zijn dat je de juiste plant plukt en dat wat je plukt, veilig is om te eten.
Deze plant heeft een aantal giftige lookalikes die ervoor kunnen worden aangezien. De aanwijzing zit in de naam. Wilde knoflook heeft een intense knoflookgeur, wat het belangrijkste identificerende kenmerk van deze plant is, zozeer zelfs dat je hem vaak ruikt voordat je hem ziet.

 

Verzamel en eet alleen wild voedsel waarvan je 100% zeker weet dat je het correct hebt geïdentificeerd.
Gezond verstand zegt dat als je een gebied volledig berooft van wild voedsel, je dat leefgebied beschadigt, dus verzamel alleen waar voedsel overvloedig is en neem redelijke hoeveelheden.

 

Gebruiken

 

We eten het meestal royaal op brood… het is ongelooflijk, je hebt niets anders nodig!
Anders wordt kruidenboter gebruikt om de smaak in veel andere gerechten te verbeteren:
Serveer bovenop een steak, zoals deze gegrilde flat iron steak of een andere biefstuk.
Ook heerlijk bij karbonades, kip of vis.
Meng met gestoomde of gekookte groenten
Gebruik het op gebakken aardappeltjes of op krokante mashed potatoes.
Meng het met elke soort gekookte pasta of roer het door aardappelpuree.

 

Tips:

 

Gebruik (plantaardige) boter van de beste kwaliteit, het draait allemaal om de boter en de plant.
Je kunt gezouten of ongezouten boter gebruiken en de hoeveelheid zout die u toevoegt, aanpassen.

Het geheime ingrediënt in dit recept is citroenschil, die prachtig samengaat met de wilde knoflook en de resulterende boter een heerlijk frisse lentesfeer geeft.

Ik verdeel het mengsel altijd in tweeën. De helft bewaar ik in een klein potje in de koelkast, hij blijft zeker een week goed, waarschijnlijk langer.

Vorm een rol, wikkel het goed in plasticfolie/huishoudfolie en vervolgens in folie. Door beide te gebruiken, blijft de smaak behouden. Vries de rol in, dit blijft zeker 3-4 maanden goed.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Daslookboter: