Aardappeltjes bakken is een kunst en ik ga jullie vertellen hoe je de lekkerste gebakken aardappelen kunt maken. Het belangrijkste is dat je de juiste aardappelen neemt als je deze wilt bakken. En dan met een beetje geduld en liefde tover je heerlijke gebakken krokante aardappeltjes uit de pan. Lekkere ouderwetse gebakken aardappeltjes, wie wil dat nou niet?

 

Aardappelen

 

Welke aardappelsoort kan je het beste gebruiken om te bakken? Je hebt vastkokende en kruimige aardappelen. Ik ben voor de vastkokende aardappel. Deze behoudt namelijk goed zijn vorm tijdens het bakken en valt niet uit elkaar zoals de kruimige aardappel doet.
Maar de meningen zijn daarover verdeeld.
In mijn blog: Aardappelsoorten lees je alles over de aardappelen.

 

Ik gebruik graag de vastkoker Nicola aardappel, deze is het hele jaar verkrijgbaar bij de groenteboer.
Maar ik moet zeggen dat de iets kruimige Gourmandine aardappel, ook een hele fijne aardappel is om te bakken. Deze aardappel heeft heel veel smaak en maakt een lekkere gebakken aardappel.

 

Voorkoken

 

Ik kook de aardappelen altijd voor. Wil je knapperige gebakken aardappelen, dan kan je ze het beste net gaar koken (in ongeveer 10 minuten). Als je er met een mes goed kunt inprikken, dan kan je ze afgieten. Laat ze dan uitstomen en afkoelen in een vergiet.
Je kunt de aardappelen schillen of met schil koken.
Kook ze met lekker veel zout, dat heeft de aardappel meer smaak en hoef je later weinig zout toe te voegen.
Snijd de afgekoelde aardappel in schijfjes, blokjes of parten, wat jij maar wilt.

 

De juiste pan

 

De juiste pan om aardappelen in te bakken is een grote bakpan. De aardappelen moet er goed in passen en niet op elkaar liggen. Als de aardappelschijfjes genoeg ruimte hebben, worden ze knapperig en goudbruin.
Mocht je nou geen grote pan hebben, bak dan een gedeelte van de aardappels goudbruin en schep ze dan in een ovenschaal. Houd ze warm in een oven van ongeveer 70˚C, terwijl je de rest bakt.

 

Olie of boter

 

Ik bak de aardappelen in een deel olie en een deel roomboter. Als je alleen roomboter gebruikt, dan verbranden de aardappelen snel. Maar de combi van olie en boter zorgt voor knapperige aardappeltjes. Als je toch perse boter wilt gebruiken, koop dan geklaarde boter of ghee.

 

Geduld is een schone zaak en dat geldt zeker voor het bakken van aardappelen. Je kunt ze niet ff snel bakken. Bak ze eerst aan een kant goudbruin en draai dan het vuur hoger voor een krokante aardappel. Schep ze dan voorzichtig om en bak de andere kant net zo. Ga vooral niet teveel scheppen in de pan.

 

Kruiden*

 

Gebakken aardappel zijn op zich al super lekker, maar je kunt ze ook nog op smaak brengen met verse kruiden of specerijen. Ik vind gerookte paprika, tijm of deze zelfgemaakte rozemarijnzout erover erg lekker. Neem de kruiden die jij lekker vindt en bestrooi de aardappelen tijdens het bakken hiermee.
Spekjes, uien of een geplet teentje knoflook toevoegen in de pan, geeft de aardappelen nog meer smaak.

 

Tip:

 

Reken ongeveer 150 tot 200 gram aardappel per persoon.

 

 

Recept voor de lekkerste gebakken aardappelen: