Aardappelsoorten

Aardappelsoorten

Wij hebben een overzicht gemaakt van de meest voorkomende aardappelsoorten verkrijgbaar in Nederland en wat je kunt bereiden met welke aardappel.

Aardappelen zijn er in allerlei soorten, vormen, kleuren en maten. Hierdoor blijft de aardappel verrassend en veelzijdig: je kunt ze koken, stomen, poffen, bakken, frituren en stamppotten ervan maken.

Aardappelen zijn bovendien gezond, vol goede voedingsstoffen, enorme energiebronnen, bevatten geen cholesterol en bijna geen vet. En voor de goede orde; aardappelen zijn geen dikmakers!

Vastkokers

In Nederland bestaan ruim tweehonderd verschillende soorten aardappelen, welke kunnen worden onderverdeel in drie categorieën.

Vastkokende aardappelen: deze aardappelen blijven na het koken een hun stevige structuur behouden, en daardoor altijd goed te snijden. Gebruik daarom vaste aardappelen in aardappelsalades, ovenschotels, stomen, poffen, frituur ze of maak er gebakken aardappelgerechten van. De vastkokers zijn:

RASverkrijgbaarheid
ACCENThele jaar door
ALPHAapril – juni
ANNABELLEfebruari – mei
CHARLOTTEmei – augustus
DITTAmei – augustus
KRIELTJEShele jaar
NICOLAhele jaar
OPPERDOEZER RONDEmei – oktober
RAPIDOjuli – september
ROSEVALseptember – december
STROMAmei – augustus

Deze lauwwarme aspergesalade met gerookte zalm is bereid met een vastkokende aardappel.

 

Kruimige aardappelen

Kruimige/bloemige aardappelen blijven wel redelijk vast tijdens het koken, maar zijn kruimiger van structuur dan vastkokers. Het fijne van deze aardappelen is dat ze voor veel gerechten gebruikt kunnen worden. Ze zijn makkelijk te poffen, koken, bakken, frituren en te gebruiken in ovenschotels. De redelijk vastkokende aardappelen zijn:

RASverkrijgbaarheid
AGRIAhele jaar door
BILDTSTAR/REDSTARjanuari – mei en september – december
DESIREEjuli – september
EERSTELINGjuni – augustus
GLORIAjuni – september
GOURMANDINEjuni – januari
INOVAhele jaar
LAURAseptember – juni
MONALISAjuni – september
PLATINAseptember – juni
REDSTARhele jaar

Dit recept van de lekkerste aardappelpartjes zijn gemaakt van Gourmandine aardappelen.

 

Afkokers

Zeer kruimige/bloemige aardappelen – oftewel afkokers – vallen na en tijdens het koken snel uit elkaar en zijn daarom eigenlijk alleen maar geschikt om puree, soufflé of soep van te maken. Hierbij een overzicht van de kruimige aardappelsoorten. Van deze lijst zijn de Bintje, Frieslander, Maritiema, Santana, Santé en Turbo zeer geschikt zijn om frites van te bakken.

RASverkrijgbaarheid
BINTJEjanuari – juni en september – december
DORÉmei – augustus
EIGENHEIMERjanuari – april en september – december
FRIESLANDERjuni – september
IRENEjanuari – mei en september – december
MARITIEMAhele jaar
PARELjuni – september
SANTANAhele jaar
SANTÉjuli – september
TURBOjanuari – juni en september – december

Boerenkoolstamppot met spicy topping maak je met een kruimige aardappel.

 

Bewaren

Op aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan. Meestal zijn ze in binnenshuis 2-3 weken houdbaar.

Na een tijd bewaren neemt de kwaliteit wel af.

Op een koele plek, tussen 8 en 10 °c (dus niet in de koelkast) en op een donkere plaats blijven ze langer goed.

Warmte zorgt ervoor dat de aardappelen uitlopers krijgen.

Bij te lage temperaturen krijgen aardappelen een zoetere smaak en drogen ze uit.

Door te veel vocht krijgen aardappelen uitlopers en schimmel.

Aardappelen krijgen blauw plekken en bederven sneller bij hardhandig gebruik.


2 reacties
Mul

oktober 1, 2017 @ 11:09 am

Ik kan nergens iets vinden over oer aardappelen
Kunt u mij zeggen welke maanden deze aardappelen te koop zijn?
Met vriendelijke groet mw Mul

Hanneke de Jonge

oktober 1, 2017 @ 2:16 pm

Beste Mevrouw Mul, de gele oeraardappel is verkrijgbaar tot april en de paarse truffel oeraardappel van november t/m juni.

Plaats een reactie

Copyright 2016 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden