Ik zal het maar bekennen; ik ben gek op witte chocolade en kokos. Hierbij mijn guilty pleasure voor de Kerstdagen. Deze Cranberry witte chocoladeballen zijn natuurlijk het hele jaar door lekker, maar het is wel een speciale verwennerij met de feestdagen.

 

Witte chocolade

 

Witte chocolade heet wel zo, maar is natuurlijk helemaal geen chocolade. Het is een mengsel van melkpoeder, cacaoboter, suiker en vanille. Het bevat dus totaal geen vaste cacao bestanddelen. Deze chocolade mist daarom de antioxidanten en andere stoffen die wel in de melk en pure chocolade zitten. Maar dat maakt mij niet uit, ik vind het gewoon lekker.

 

Gecondenseerde melk

 

Gecondenseerde melk wordt gemaakt van koemelk met suiker. Een lekker zoet goedje dus. Het wordt verkocht in kleine blikjes en dit spul is zeer lang houdbaar. Je kunt er heerlijke fudge van maken, wat deze ballen eigenlijk ook wel zijn…..fudgeballen.
Dit samen met de zoete witte chocolade en de kokos, maakt dat het wel een zoete lekkernij wordt. Gelukkig heffen de iets zure cranberries dit iets op.

 

Van die blikjes gecondenseerde melk kan je ook heel simpel dulce de leche maken. Dit is een karamel achtig goedje. Meestal maak ik een paar blikjes tegelijk hiervan, dan heb ik het altijd op voorraad. Ook deze blikjes blijven heel lang houdbaar.
Hoe maak je dit dan?

 

Verwijder de wikkels van de blikjes gecondenseerde melk en zet ze afgesloten in een hoge pan met water. De blikjes moeten minimaal 5 cm onder water staan.
Leg een deksel op de pan en breng het water aan de kook en laat dan op heel laag vuur 2,5 uur koken.
Check af en toe of de blikjes wel onder wat staan, anders bestaat er ontploffingsgevaar.
Haal dan de blikjes met een tang uit het water en laat ze helemaal afkoelen. Bewaar ze eventueel in de koelkast.
En van die dulce de leche kan je weer deze overheerlijke Cheesecake met dulce de leche maken.

 

 

Hoe maak je Cranberry witte chocoladeballen: