Toen ik bij Tessa Couperus van PaTESSerie een recept voor Friese Beerenburg bonbons voorbij zag komen, wist ik gelijk dat ik deze wilde maken voor manlief. Hij is namelijk Fries van origine en gek op Beerenburg. En hij is binnenkort jarig, dit is dus een heerlijke traktatie voor deze dag.

 

Beerenburg

 

De Nederlandse kruidenbitter Beerenburg is vooral populair in Friesland. Elke Fries kent het wel of heeft zelfs een fles in huis. Tessa heeft er Friese bonbons van gemaakt en ik heb ze nu ook gemaakt voor mijn Fries. Natuurlijk kan je Friese Beerenburg bonbons kopen in een Friese winkel, maar zelf maken is veel leuker (en misschien zelfs wel lekkerder).
Welke Beerenburg of andere kruidenbitter je gebruikt, maakt niet zoveel uit. Ik moet zeggen dat de bonbons niet overdreven naar Beerenburg smaken, dit komt denk ik door de karamel.

 

Bonbons

 

Het Franse woord bonbon betekent ‘goedgoed’ en dat is het ook, vet goed! Een bonbon is een chocoladeversnapering met een vulling. Deze vulling kan van marsepein, praliné, karamel of een likeur zijn. In België worden ze vaak pralines genoemd. Bonbons zijn er in heel veel maten, vormen en soorten. Het kunnen pure, melk- of witte chocolade omhulsels zijn gevuld met verschillende vloeibare of zachte vullingen. Deze bonbons zijn gevuld met een ganache gemaakt van een karamel, melkchocolade en natuurlijk Beerenburg.

 

Ik heb een hartvormige bonbons gemaakt, hiervoor heb ik een siliconen hartvormige mal gebruikt. Deze heb ik eerst gevuld met gesmolten en getempereerde pure chocolade. Dit eerst hard laten worden en daarna gevuld met de Beerenburg ganache. De harten heb ik ook weer afgedekt met een laagje gesmolten chocolade en daarna is de bonbon klaar als de chocolade gestold is.

 

Tips:

 

De karamel maak je het beste met kristalsuiker en glucose. Je kunt glucose eventueel vervangen door honing of golden syrup.

Het is wel nodig om de room met de Beerenburg te verwarmen voordat je het bij de karamel doet. Pas op als je de room bij de karamel doet, dit gaat flink borrelen. Verwarm het net zo lang tot een mooie gladde karamel.

Je kunt de Beerenburg eventueel vervangen door een andere likeur die jij lekker vindt.

De bonbons zijn goed afgesloten een maand houdbaar in de koelkast.

En ik heb nog een heerlijk recept met Beerenburg, namelijk deze Broodpudding van Fries suikerbrood met Beerenburgsaus.

Ik heb 12 grote harten gemaakt van deze ingrediënten, maar je kunt veel meer kleinere bonbons maken.

Extra nodig: (hartvormige) siliconen mal voor bonbons

 

 

Recept Friese Beerenburg bonbons: