Wellicht een gewaagd recept voor jullie, maar deze gestoofde varkenswangetjes met venkel zijn beslist het proberen waard. Varkenskoontjes worden de wangen ook wel genoemd. Het is zeer smaakvol stoofvlees, vooral op deze manier bereid.

 

Varkenswangen

 

De koontjes oftewel wangetjes zijn de kaken (kaakspieren) van varkens. Ik bestel dit online, omdat de slager in ons dorp dit niet verkoopt. En dat is jammer want het is heerlijk en relatief goedkoop stoofvlees. Dit vlees kan je niet vergelijken met andere stukjes vlees van een varken. Het bevat veel collageen, wat na langzaam stoven oplost en een heerlijk smeuïg en botermals stukje vlees oplevert. Slow cooking is daarom het advies. Je kunt het vlees stoven in bouillon, bier of wijn.

 

Ik heb het gestoofd in een vleesfond en heb daarvoor een lekkere pot fond gekocht. Je kunt runder-, kip-, of kalfsfond hiervoor gebruiken. Koop alsjeblieft een goede pot bouillon of fond en gebruik geen bouillonblokjes voor dit stoofgerecht.
Voor extra smaak heb ik ook gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood) gebruikt. Dit laat je vooraf weken in warm water. Gooi dit water niet weg, maar gebruik dit ook in de stoofpot.
Daarnaast heb ik nog een balsamico in het gerecht gebruikt. Ook hier geldt; koop een goede balsamico, voor een lekker resultaat.

 

Erbij:

 

Ik heb dit stoofgerecht een beetje een Italiaanse twist gegeven door de balsamico, porcini en venkel. Daarom is een polenta er erg lekker bij. Polenta is makkelijk en snel te maken. Je hebt hiervoor nodig:
600 ml bouillon
200 ml melk
100 gr polenta
1 klont roomboter
40 gr geraspte oude kaas
Breng de bouillon en de melk aan de kook. Zet het vuur laag en strooi de polenta erin voortdurend roerend zodat er geen klonten ontstaan.
Kook de polenta verder volgens aanwijzing van de verpakking.
Als de polenta klaar is roer er dan een klontje boter en de geraspte kaas door. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

 

Tip:

 

Ik heb ook een heerlijk recept voor Runderwangen gestoofd in rode wijn voor jullie.

 

 

Recept Gestoofde varkenswangetjes met venkel: