Geplette aardappelen met pittig gehakt oftewel loaded smashed potatoes is een onweerstaanbaar lekker gerecht. Knapperig gebakken smashed potatoes zijn op zich al heerlijk, maar met de topping van pittig gehakt erop is het helemaal onweerstaanbaar! Serveer er een lekkere groene salade bij en je hebt een heerlijke maaltijd.
Aardappelen gekookt tot ze gaar zijn, geplet en vervolgens geroosterd in de oven tot ze krokant zijn, gegarneerd met een topping van pittig gebakken gehakt. Je krijgt van elke hap een beetje van alles, met alle rijke smaken!

 

Deze loaded smashed potatoes is echt iets bijzonders. Je begint met het voorkoken van de aardappelen in kokend water. Of misschien heb je nog gekookte aardappelen liggen die je wilde opbakken.
Wat deze geplette aardappelen ‘loaded’ maakt, is de zeer royale topping van pittig gehakt.
De combinatie is niet te verslaan, alle smaken die je maar kunt wensen in een aardappelgerecht. Ik zou deze serveren met een groene salade om het helemaal af te maken!

 

Aardappeltjes*

 

Je kunt het beste voor kleine aardappeltjes gaan om lekkere krokante smashed potatoes te maken. Voor knapperige aardappelen kies je bijvoorbeeld iets grotere krieltjes.
Je kookt de aardappelen eerst gaar in gezouten water, dan giet je ze af en laat ze uitstomen en afkoelen. Dit kan je al de avond ervoor doen, zodat je op de dag zelf er weinig werk aan hebt.
Verdeel de aardappeltjes over de bakplaat en druk ze plat met de onderkant van een glas. Rooster ze goudbruin en krokant in de hete oven, dit ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de grootte van de aardappelen.
Ik heb ze gekruid met peper en zout en gehakte rozemarijn. Maar je kunt ze ook bestrooien met andere kruiden zoals tijm.

 

Tips:

 

Nduja** is een Italiaanse smeerbare worst die bekend staat om zijn pittigheid. Deze delicatesse komt oorspronkelijk uit Calabrië, in het verre zuiden van Italië. Nduja vind je in Italiaanse delicatessezaken of online. Mocht je het niet kunnen vinden, vervang het dan door 100 gr fijngehakte chorizo.

Je kunt de geplette aardappelen ook in een hete koekenpan bakken. Maar als je veel aardappelen hebt, heb je wel een hele grote koekenpan nodig.
Bak de aardappelen aan één kant krokant. Draai ze om en bak verder tot ze aan de andere kant knapperig zijn. Zet het vuur indien nodig lager, zodat de aardappelen niet verbranden.

 

 

Recept Loaded smashed potatoes: