Sabayon oftewel Zabaglione is een van oorsprong Italiaans dessert. In Frankrijk noemen ze het sabayon. Dit nagerecht bestaat uit slechts een paar ingrediënten, namelijk eigeel, suiker en alcoholische drank. Oorspronkelijk wordt de Sabayon met Marsala wijn gemaakt, maar ik het een sabayon met Amarula en Cantuccini gemaakt.

 

Sabayon

 

Een klassieke Sabayon is een elegant dessert, wat niet al te moeilijk te bereiden is. Het is een heerlijk romig en luchtig nagerecht welke het ook goed doet over vers fruit. Serveer het in een mooi glas en je zult jouw gasten imponeren met dit gerecht.
Ik heb het nu voor twee personen gemaakt, maar je kunt de hoeveelheden verveelvoudigen als je het voor meer gasten wilt maken.

 

Amarula

 

In de foodybox december van Kroon op het Werk zat dus een heerlijke fles Amarula cream. Deze fris zoete drank is lekker om zo te drinken, zomers on-the-rocks, er een cocktail van te maken, of dit nagerecht. De drank komt uit Zuid-Afrika en wordt gedistilleerd uit de Marula vrucht en daarna aangemaakt met verse room. Het heeft een frisse fruitachtige zachte smaak, met een beetje een vanillesmaak met een hint van citrusfruit. Heel erg geschikt als dessertlikeur bij een kopje koffie.
De wilde marulaboom (oftewel olifantenboom) groeit alleen maar in Zuid-Afrika. De wilde vrucht van deze boom, geeft de typische smaak aan deze drank.
Het bevat 17% alcohol, het is dus een niet te sterk alcoholische likeur.

 

Tips:

Je kunt sabayon maken door eerst het eigeel au-bain-marie op te kloppen met de suiker en daarna beetje bij beetje de drank toe te voegen.
Maar je kunt ook alles door elkaar mengen en dan au-bain-marie opkloppen.
Marsala wijn wordt origineel gebruik in de Zabaglione, maar het kan ook met andere likeuren, een zoete dessertwijn of Champagne gemaakt worden.
Als je geen alcohol wilt gebruiken, meng er dan sap door.
Au-bain-marie werkt dus het beste of bereid het in een pannetje op heel laag vuur.
Blijven kloppen is het toverwoord dit kan met de hand met een garde of met een handmixer.
Serveer de sabayon eventueel over vers fruit, als je dit doet is deze hoeveelheid voldoende voor vier personen.
Van de overgebleven eiwitten kan je weer een heerlijke Pavlova maken.

 

 

Recept Sabayon met Amarula en Cantuccini: