Zoals jullie inmiddels misschien wel weten, ben ik dol op Gin-Tonic cocktails. Maar nu heb ik een nieuwe cocktail met gin ontdekt, namelijk de klassieke Tom Collins cocktail.
Deze zalige cocktail bevat gin, citroensap, suikersiroop en sodawater. De cocktail is supermakkelijk te maken en wordt geserveerd met ijs in een Tom Collins glas. Maak nu zelf thuis een mixoloogwaardige Tom Collins met dit eenvoudige Tom Collins cocktailrecept.

Tom Collins cocktail

 

Tom Collins cocktail

 

Er is enige discussie over de oorsprong van de Tom Collins. Volgens drankhistoricus David Wondrich is de drank waarschijnlijk afgeleid van de gin punches die aan het begin van de 19e eeuw aan populariteit wonnen. Een veel voorkomend verhaal is dat een ondernemende barman die voor Limmer’s Hotel in London werkte, John Collins, het brouwsel naar zichzelf vernoemde. Het is echter de vraag of Collins de combinatie van ingrediënten daadwerkelijk heeft uitgevonden. Hoe dan ook, deze vroege versies van de cocktail werden doorgaans gemaakt met jenever of Old Tom-gin, waardoor de cocktail uiteindelijk bekend werd als Tom Collins in plaats van John Collins.

 

De Tom Collins werd vereeuwigd in Harry Johnson’s boek uit 1882, New and Improved Bartender’s Manual: Or How to Mix Drinks of the Present Style , maar is sindsdien opgenomen in talloze iconische bartender handleidingen. Het is al meer dan een eeuw populair gebleven en heeft bijgedragen aan het creëren van het sjabloon voor andere zuur-mousserende dranken zoals de Franse 75 en veel moderne spritzes.

 

Alles bij elkaar hebben de Tom Collins, samen met de Highball, bijgedragen aan het populariseren van het concept van longdrinks, die doorgaans minder alcohol bevatten en geschikter zijn om gedurende langere tijd van te nippen. Het sjabloon hielp een tijdperk in te luiden waarin cocktails werden gezien als verfrissing, in plaats van alleen maar als een middel om alcohol te consumeren.

 

Ingrediënten

 

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt om een zelfgemaakte Tom Collins cocktail te maken:
IJs: Traditionele Tom Collins cocktails worden geserveerd met ijs.
Gin: Kies voor een droge London gin.
Citroen: Voor het drankje zelf heb je citroensap nodig en een schijfje ter garnering.
Siroop: Gebruik een suikersiroop die je in de winkel kunt kopen of maak het zelf door 240 ml water met 200 gram kristalsuiker te mengen in een pannetje. Breng het al roerende aan de kook. Zodra de suiker helemaal is opgelost kun je de pan van het vuur halen en laten afkoelen. Je kunt de siroop voor langere tijd bewaren in een afgesloten fles, op een koele en donkere plaats.
Sodawater: Bruisend water geeft de Tom Collins zijn kenmerkende bruis.

 

Tips:

 

Soort glas: longdrink 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Tom Collins cocktail: