Deze ouderwetse stamppot boerenkool is zoals mijn moeder het maakte. Het is een boerenkool gemaakt met gort en spek erin, net zoals mijn oma dat ook al deed.

 

Boerenkool

 

De typische winter bladgroente boerenkool is helemaal terug van weggeweest. Dit vooral omdat men in Amerika ontdekt heeft dat deze kale een super food is. De boerenkool recepten vliegen je daar om de oren en het wordt daar ’s winters maar ook zomers gegeten. Ik houd het vandaag maar bij een ouderwets winters stamppotje. Want ja, wij Nederlanders eten boerenkool toch het liefst als het koud is. En als de vorst over deze groente geweest is, dan schijnt het blad wat zoeter te smaken.

Je kunt een hele stronk boerenkool kopen bij je groenteboer en deze zelf van de nerf stropen en schoonspoelen, maar je kunt ook een zak voorgesneden boerenkool in de winkel kopen. Gemak dient de mens.

 

Gort

 

Van oudsher werd boerenkool gekookt met gort. Dit maakt de boerenkool lekker smeuïg en minder bitter. Ik kook het nog steeds zo en vind dat erg lekker. Gebruik wel vluggort, deze is snel gekookt. Gewone gort moet namelijk uren koken voordat het gaar is.

Omdat ik die gort dus gebruik, maak ik de stamppot niet met melk erin.

Als de boerenkool gaar is, laat ik nog wat vocht in de pan zitten en stamp dan alles door elkaar.

 

Aardappelen

 

Voor stamppot gebruik je iets kruimige aardappelen. Dit geeft het beste en lekkerste resultaat.

Kruimige aardappelen blijven wel redelijk vast tijdens het koken, maar zijn kruimiger van structuur dan vastkokers. Het fijne van deze aardappelen is dat ze voor veel gerechten gebruikt kunnen worden. Ze zijn makkelijk te poffen, koken, bakken, frituren en te gebruiken in ovenschotels. In mijn blog: Aardappelsoorten vind je een overzicht van deze aardappelen.

 

Boerenkool kook ik ook altijd met een zuurkoolspek (zonder zwoerd) erin. Dit geeft ook extra smaak en smeuïgheid aan de stamppot. Je kunt de boerenkool nog serveren met een lekkere slagers rookworst, jus, mosterd en zilveruitjes.

Ik ben nog meer recepten met boerenkool voor jullie. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Spätzle met boerenkool en Roquefortsaus?

 

 

Recept Ouderwetse stamppot boerenkool: