Het Spaanse gerecht Calçots Romesco oftewel geroosterde prei met Romesco saus wordt in het voorjaar in Spanje gegeten. Als de jonge preistengels (calçots) geoogst worden, gaan ze op de barbecue of open vuur waarop ze zwart geblakerd worden. Dan strippen ze de zwarten buitenkant van de prei eraf en worden deze met de hand gegeten en gedipt in die heerlijke Spaanse Romesco saus. Heerlijke boterzachte preistengels met een pittige saus.

 

Calçots Romesco

 

Als je dit gerecht in Cataluna bestelt in een restaurant, krijg je een grote slab voor. Het eten ervan wordt nogal een knoeiboel omdat je de preistengels met de hand eet.
Mocht je jonge preistengels of hele dunne preistengels kunnen vinden, maak daarmee dan dit heerlijke gerecht. Je kunt het op de barbecue, open vuur, in de oven of in een grillpan bereiden. Maar het is natuurlijk een heerlijk groentegerecht bij de barbecue. De Romesco saus kan je van tevoren ook op de barbecue maken, door de paprika’s en rode peper te grillen hierop.

Geroosterde prei met Romesco saus Geroosterde prei met Romesco saus

 

Romesco saus*

 

Deze Catalaanse pittige saus gemaakt van geroosterde rode paprika’s is niet alleen heel erg lekker bij de preistengels, maar doet het ook goed bij andere gegrilde groenten, vlees, kip, vis of geplette aardappeltjes. Ook heerlijk als dip bij een borrelplankje of op een sandwich. Dus mocht je saus overhouden, dan weet je wat je er nog mee kunt doen.
De Romesco saus moet eigenlijk gemaakt worden met nyora paprika’s, maar die kan je niet vinden in Nederland. Neem daarom rode paprika’s, dat smaakt ook heel goed.
Van de saus bestaan diverse recepten en hier vind je mijn recept ervoor.

 

Tips:

 

Je kunt de preistengels warm of op kamertemperatuur eten. Het voordeel van het laatste is dat je ze al van tevoren kunt roosteren. Als je ze schoongemaakt hebt en ze afgekoeld zijn, bewaar ze dan in de koelkast. Haal ze er wel op tijd uit, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.

De Romesco saus kan je ook ver van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren. Laat de saus ook op kamertemperatuur komen, voordat je het gaat serveren.

Gebruik hele jonge preistengels of hele dunne preistengels voor dit gerecht. Ik heb mijn groenteboer gevraagd of hij deze dunne prei voor mij apart wilde houden.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Geroosterde prei met Romesco saus: