Kruisbessen doen mij denken aan mijn oma en opa. Zij hadden deze struiken in de tuin staan en wij aten ze rechtstreeks van de struik. Wij vonden ze wel een tikje zuur, weet ik nog. Maar de jam die oma ervan maakte was onwijs lekker. Dus toen ik ze bij de groenteboer zag liggen, heb ik natuurlijk een paar bakjes gekocht en daar deze heerlijke kruisbessenpotjes met meringue van gemaakt. Ik denk dat mijn oma dit wel lekker zou vinden.

Kruisbessenpotjes met meringue

Kruisbessen vind je steeds moeilijker in ons landje. Ze zijn in Nederland beschikbaar van juni tot en met augustus. Het is een zoet tot zure bes, die je zo kunt eten maar ze zijn lekkerder als ze verwerkt worden in een jam of taart. Wij noemden ze vroeger knoepers, maar ze worden ook wel klapbessen, stekelbes of kroesel genoemd. Ze zijn een beetje langwerpig en harig en je kunt ze vinden in de kleuren geel, groen en roodpaars.
Let bij het kopen van kruisbessen er wel op dat ze mooi stevig zijn. Zachte kruisbessen gaan snel overstuur. Bewaar ze in de koelkast en gebruik ze zo snel mogelijk. Was ze eerst en verwijder dan de steeltjes.

 

Het zoete van de meringue gaat heerlijk samen met het zuurtje van de kruisbessen.

 

Fruit in een dessert

 

Ben jij ook zo gek op toetjes met warm fruit erin? Probeer dan ook eens deze overheerlijke Kersen crumble.

 

 

Recept Kruisbessenpotjes met meringue: