Deze polenta met paddenstoelen en barbecuesaus is een snel te maken vegetarisch gerecht met heel veel smaak. Ideaal voor een doordeweekse dag als je weinig tijd hebt om te koken, maar wel zin hebt in een lekkere maaltijd. Polenta is namelijk in een paar minuten gekookt en paddenstoelen bakken duurt ook maar even. Gebruik daarbij een lekkere pittige en rokerige barbecuesaus voor extra smaak.

 

Polenta

 

De Noord-Italiaanse maïspap oftewel polenta was vroeger arme menseneten. Het is een dikke pap gemaakt van gemalen maïsgriesmeel. Het lijkt een beetje op aardappelpuree en je kunt het ook als zodanig serveren.
Gekookte polenta heeft weinig smaak, je moet het dus lekker op smaak brengen. Dat kan door de polenta te koken in bouillon, melk of een combinatie daarvan. Meng er nog een flinke klont roomboter door en geraspte Parmezaanse kaas of verse kruiden. Voor het bereiden van polenta, houd ik altijd 1 kopje polenta en 5 kopjes vocht aan.

 

Het is een lekkere en voedzame vervanger voor aardappelen, rijst of pasta.
Je kunt het daarom ook als aardappelpuree eten of er een stamppot van maken. De dikke afgekoelde pap kan je in stukken snijden en als bakken en als polentafrieten serveren.

 

Paddenstoelen

 

Ik vind het erg lekker om diverse soorten paddenstoelen te gebruiken in de saus. De witte champignon is uiteraard een allemansvriend en het goedkoopst, maar heeft wel de minste smaak en geeft veel vocht af tijdens het bakken. Koop daarom andere paddenstoelen, je vindt tegenwoordig gemengde paddenstoelenmixen in de supermarkt. Of ga naar een de groenteboer, hier vind je heel veel soorten paddenstoelen. Koop de paddenstoelen die jij lekker vindt.
Ik heb nu kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake en beukenzwammetjes gebruikt.

 

Barbecuesaus

 

Als jij een favoriete barbecuesaus hebt, dan neem je die. En natuurlijk zijn er lekkere barbecuesauzen te koop, maar je kunt deze ook zelf maken. Het voordeel hiervan is dat je het op eigen smaak kunt brengen. En je kunt het zo pittig, zout of zoet maken als je zelf wilt. Ik heb een heerlijk recept voor een zelfgemaakte barbecuesaus, die vind je hier.

 

 

Recept Polenta met paddenstoelen en barbecuesaus: