Zoet, zuur, pittig, lekker kleverig en een super malse kip, wie wil dat nou niet? Lees dan snel verder hoe jij deze gevlinderde kip met zelfgemaakte barbecuesaus kunt maken. Leg hem op de barbecue of in de oven en na een uurtje kan je smullen van de lekkerste kip die je ooit geproefd hebt. En die barbecuesaus ga je zeker vaker maken, ik in ieder geval wel!

 

Gevlinderde kip

 

Ik heb een heerlijke Gildehoen gekocht bij mijn online slager Beef&Steak. Dit is een kip van het Hubbard ras, welke uit ons eigen land komt. Deze kip mag langzamer groeien en in een normaal daglichtritme. Dit resulteert in een ouderwets lekkere en (h)eerlijke kip.

 

Door de kip te vlinderen, is deze sneller gaar op de barbecue. Het vlinderen van de kip is helemaal niet moeilijk, gebruik een gevogelteschaar hiervoor of een scherp mes. Draai de kip met de borstfilets naar beneden. Knip of snijd de kip aan beide kanten langs de rugwervel door, deze snijd je er dus uit. Draai de kip dan om en druk hem plat met je vlakke handen (zie foto’s in Gallery).

 

Het voordeel van het kopen van een hele kip is dat dit veel voordeliger is. Mocht je wat gegrild vlees overhouden, dan kan je daar de volgende dag een heerlijke salade van maken. En van de botjes en rugwervel kan je weer een heerlijke bouillon trekken. Goede reden dus om een hele kip aan te schaffen.

 

Kip op de barbecue*

 

Bereid de barbecue voor om indirect te grillen en met een temperatuur van ongeveer 150˚C.
Leg de gevlinderde kip met de huidkant naar boven op het indirecte gedeelte van de barbecue. Steek een kerntemperatuurmeter in het dikste deel van de kip en sluit de deksel. Grill de kip gaar in ongeveer 60-70 minuten tot een kerntemperatuur van 73-75˚C. Mocht de kip te donker worden naar je zin, zet de barbecue wat lager en/of bedek de kip met aluminiumfolie.

 

Barbecuesaus

 

Natuurlijk zijn er goede barbecuesauzen te koop, maar maak deze eens zelf. Het voordeel hiervan is dat je het op eigen smaak kunt brengen. En je kunt het zo pittig, zout of zoet maken als je zelf wilt. Het is een fluitje van een cent om deze heerlijke barbecuesaus te maken en je kunt het ook voor andere stukken vlees of vis gebruiken.

 

Tip:

 

Lekker bij deze kip is een Aziatische broccoli salade, Aziatische salade met paksoi, wortel en komkommer, Gemengde bonensalade met limoen en pinda’s of Komkommer in zoetzuur.

 

 

Recept Gevlinderde kip met zelfgemaakte barbecuesaus: