Ik mocht paksoi ontvangen in de Flevourbox van maart. Deze paksoi komt bij Aqua Grow in Almere vandaan. Aqua Grow is een bijzonder bedrijf, zij kweken namelijk vissen en daarnaast groente zoals sla en paksoi en groene kruiden. De teeltvijver voor de vissen is gevuld met regenwater, het is een gesloten systeem wat zichzelf ververst. De uitwerpselen van de vissen dienen als voeding voor de planten (de groenten en kruiden). De plantjes drijven op het water in plastic trays, hierdoor kan je wel acht keer meer sla per hectare telen dan op de grond! Hoe mooi is dat. Van hun paksoi heb ik deze heerlijke Aziatische salade met paksoi, wortel en komkommer gemaakt.

 

Paksoi

 

Paksoi is een lange kool met dikke witte/lichtgroene bladstelen en groene bladeren. Zowel de stengels als bladeren zijn eetbaar. Deze groente komt van oorsprong uit China en is dan ook super populair in de Aziatische keuken. De groente is niet alleen erg lekker en knapperig, maar ook heel erg gezond.
Het is een koolsoort die op vele manieren bereid kan worden van roerbakschotels tot aan een stamppot toe.

 

Maar je kunt de paksoi ook rauw verwerken in een salade zoals ik dat nu gedaan heb. De groente heeft een frisse, beetje pittige smaak en een knapperige structuur wat het heel erg goed doet in deze Aziatische salade. Serveer de salade als bijgerecht bij een stukje vis of als maaltijdsalade voor de lunch of avondeten. Ik heb er nog wat gekookte garnaaltjes opgedaan, maar als je die weglaat heb je een heerlijke vegetarische salade. Koop dan wel een vegetarische sojasaus.

 

Behalve roerbakken kan je deze kool ook bakken, stoven, stomen, grillen (op de barbecue) of in de oven. Als je paksoi wilt gaan (roer)bakken, bak dan eerste de gesneden witte stengel en voeg daarna pas het gesneden blad toe. Paksoi slinkt behoorlijk tijdens het bakken, reken daarom ongeveer 300-400 gram per persoon.

 

En ik heb nog meer heerlijke paksoi recepten voor jullie. Wat dacht je van deze Noedels met pittige mosselen en paksoi, Pittige kipgehaktballetjes met paksoi en rijst of Aziatische zalm met paksoi. Probeer die ook eens.

 

Tips:

 

De kool is niet lang houdbaar, bewaar het daarom uiterlijk twee dagen in de koelkast.

Als je dressing overhoudt, bewaar dit dan in een afgesloten (jam)potje in de koelkast. Hier blijft het zeker 2 weken goed.

 

 

Recept Aziatische salade met paksoi, wortel en komkommer: