Deze quiche van rode biet en geitenkaas is een schitterend vegetarisch gerecht voor speciale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld de Kerstdagen. Met een knapperig deeg, gegarneerd met die heerlijke rode bietjes, kan dit veelzijdige gerecht zowel warm als koud geserveerd worden. De geitenkaas en hazelnoten passen goed bij de bieten, vooral in een zijdezachte custardvulling.
Ik heb hiervoor gekookte mini bietjes gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook grotere bieten nemen. Of rooster de bietjes zelf, hierdoor krijgen ze een zachte, aardse zoetheid.

Quiche van rode biet en geitenkaas

 

Rode bieten

 

Rode biet wordt ondergewaardeerd. De lichtzoete en aardse smaak maakt deze knolgewas enorm veelzijdig. Van verfrissende salades, soepen, smoothies tot rijke ovengebakken recepten en zelfs gebak. Het geeft kleur aan veel gerechten. En ja, oké, het geeft misschien ook wat kleur aan je handen en je snijplanken. Ook al het andere dat je aanraakt in de keuken. Maar toch zijn deze ijzerbommen het waard, geloof me.
Rode bieten zijn een rijke bron van antioxidanten en een breed scala aan voedingsstoffen. Verschillende onderzoeken hebben ook aangetoond dat het eten van rode bieten of het drinken van bietensap de bloeddruk kan verlagen en het uithoudingsvermogen kan vergroten. Bovendien zijn rode bieten zeer duurzaam en volledig lokaal geteeld. Ideaal voor een hartige quiche!

 

Ik pof de bieten graag gaar met de schil, verpakt in folie in de oven. Deze methode geeft een gelijkmatige textuur en een intensere bietensmaak.

 

Bieten combineren heel mooi met de kruidige smaak van tijm. En de quichevulling is gemaakt van eieren, crème fraîche en melk. Deze combo bevat veel eiwit en geeft een goede binding na het bakken.
Ook in de vulling gebruiken we twee smaakmakers, namelijk geitenkaas en tijm.
Rode biet en geitenkaas zijn een perfecte match. Ik gebruik beide in deze quiche.
Ik denk dat een blauwe kaas of een witschimmelkaas ook erg lekker zal zijn in deze quiche.

 

Nog meer vegetarische quiches/hartige taarten:

 

Quiche met prei, geitenkaas en cranberries
Pompoen quiche met blauwe kaas
Quiche met groene asperges en brie
Hartige taart met pompoen en fonduekaas
Quiche met knolselderij en cheddar
Hartige taart met balsamico uien en paddenstoelen
Quiche met oesterzwammen en kaas
Tarte tatin van witlof

 

Tips:

 

Gebruik een quichevorm of ronde springvorm van 24 centimeter

En alle quiches smaken – naar mijn mening – de volgende dag nog lekkerder!

Ik serveer deze quiche met een grote gemengde salade.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Quiche van rode biet en geitenkaas: