Gepofte bietjes salade met kersen en burrata is een hemels gerecht. Het aardse van de bietjes gaat heel goed samen met het friszure van de kersen en het romige van de burrata kaas. Maak deze salade als de Hollandse kersen in het seizoen zijn en je zult verrast worden over de smaakcombinatie. Ik heb er een Italiaans tintje aan gegeven door er ook nog verse oregano en pijnboompitjes aan toe te voegen.

 

Rode bieten

 

Natuurlijk kan je rode bietjes voorgekookt in de supermarkt of bij jouw groenteboer kopen. Maar als je rode bieten poft (gaart) in de oven in een aluminiumpakketje dan wordt de bietensmaak nog intenser en zoeter. Deze gegaarde bietjes blijven – mits goed afgesloten – enkele dagen houdbaar in de koelkast. Als de bietjes gaar zijn, laat je ze afkoelen en dan kan je heel makkelijk de schil eraf wrijven.

 

Afhankelijk van de grootte van de bietjes en of het een zomer of winterbietje is, is de gaartijd in de oven tussen de 60 en 90 minuten. Check na 60 minuten of ze al gaar zijn, door met een scherp te prikken door de folie in het bietje. Dan voel je vanzelf of ze zacht zijn of niet. Hoe je de bietjes kunt poffen in de oven, lees je hier*.

 

Burrata

 

Heb jij al eens burrata kaas gegeten? Het romige broertje van de mozzarella. Het is een mooie witte bol kaas wat gemaakt wordt buffelmelk en zoals mozzarella, maar erin wordt nog extra room verwerkt. Niet goed voor de lijn, maar wel superlekker. Het is een verse zachte kaas, mild van smaak en oh zo romig. Als je de burrata opensnijdt, komt de heerlijke room eruit.
Deze kaas vind je sowieso bij een goede kaasboer, maar sommige supermarkten verkopen het ook. Mocht je de kaas niet kunnen vinden, koop dat een lekkere buffel mozzarella.

 

Ik ben gek op dit kaasje en daarom kan je aardig wat recepten met burrata vinden op de site. Vooral in salades is het erg lekker zoals o.a. in deze:

 

Zomerse salade met burrata
Gegrilde groene asperges met burrata
Rode appel en knolselderijsalade met burrata
Geroosterde wortelen met opgeklopte burrata
Gnocchi met groene groenten en burrata
Burrata met geroosterde tomaatjes

 

Tips:

 

Omdat ik nogal veel oregano in de tuin heb staan, verwerk ik dit in zoveel mogelijk gerechten. De oregano was erg lekker in deze salade. Ik heb ook de paarse bloemetjes van de oregano gebruikt. Mocht je geen verse oregano kunnen vinden, gebruik dan basilicum, peterselie of bieslook.

Bietjes en kersen zijn zo’n lekkere combinatie, probeer ook eens deze heerlijke Rode bieten kersen soep.

 

 

Recept Bietjes salade met kersen en burrata: