In de oven gepofte bietjes zijn veel lekkerder dan de kant-en-klaar gekochte gekookte bietjes. Als je de bietjes in de oven poft, hebben ze veel meer bietensmaak dan als je ze kookt. Het is weinig moeite; je was ze schoon, pakt ze in aluminiumfolie en de oven doet het werk. Als ze gaar zijn, gaan het schillen heel erg makkelijk…je veegt de schil er als het ware van af. Als dit makkelijk gaat, weet je dat de bieten lekker gaar zijn. Het resultaat is dan een mooi glanzend bietje met heel veel smaak.

 

Rode bieten

 

Dit rode knolletje met zijn aardse smaak bevat weinig calorieën, zit vol met vitamines, mineralen en antioxidanten.
Rode bietjes zijn het hele jaar door vers verkrijgbaar omdat er een zomer en winter variant van bestaat. De zomerbiet is iets kleiner en wordt meestal per bosje verkocht, ze worden daarom ook wel bosbiet genoemd.
De winterbiet is een stuk groter en die worden los verkocht. De smaken zijn hetzelfde, maar de winterbiet heeft langer nodig om gaar te worden.

 

Je kunt rauwe bietjes koken, maar ik vind het lekkerder om ze gaar te poffen in de oven. Hierdoor krijgen ze een intensere smaak. Ze worden met schil en al verpakt in aluminiumfolie en daarna gaan ze in een hete oven. Als ze zacht zijn haal je ze eruit en laat ze afkoelen. Nu kan je heel makkelijk de schil eraf wrijven.

 

De rode biet is ook een veelzijdige groente, je kunt er heerlijke soep van maken, een salade, een stamppot, verwerken in een pasta of carpaccio.
En ik heb ook nog een feestelijk rode biet tartaartje en een cranberrybietcompote voor je.

 

Tips:

In de oven gepofte bietjes

Maak van deze gepofte bietjes een heerlijk bijgerecht. Verwijder na het poffen de schil en doe ze in een schaal. Serveer ze met 2 eetlepels dukkah, ingemaakte rode ui en 15 salieblaadjes welke je even snel in een pan met olijfolie bakt.

 

 

Recept In de oven gepofte bietjes: