Dit is een heel makkelijk te maken gerecht, ideaal voor een doordeweekse dag. Dus sla dit recept voor deze spaghetti met rode biet, balsamico en feta snel op en ga het eens maken.
De saus wordt o.a. gemaakt van gepureerde rode biet, dit geeft die prachtige mooie rode kleur aan de pasta. Niet alleen mooi maar natuurlijk ook erg lekker, vooral als je gek bent op bietjes. Het is een vegetarisch gerecht, maar natuurlijk kan je er ook nog een stukje vlees of vis bij serveren als je dit wilt.

 

Rode bieten

 

Rode bieten zijn lekker en heel erg gezond voor ons. Het bevat bijna geen calorieën, is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten.
Het is een friszoet knolletje met een aardse smaak. Je hebt de zomer en winter biet. De zomerbieten zijn kleiner dan de winterbieten en worden vaak in bosjes verkocht met het loof er nog aan. Deze zijn vanaf mei verkrijgbaar. De zomerbiet is ook iets zachter dan de winterbiet.
De winterbiet is een stuk groter en worden los verkocht vanaf oktober. Zij hebben ook iets langer nodig om te garen.

 

Rode bieten worden vers, voorgekookt en verpakt of in een pot verkocht.
Ik vind ze vers het lekkerst, maar voor het gemak kan je beter de voorgekookte vacuümverpakte kopen. Je kunt ze ook gekookt en voorgesneden vinden bij de supermarkt, dit is wel duurder maar wel snel en makkelijk te gebruiken.
Bietjes voorgekookt in een blik of pot zijn het hele jaar verkrijgbaar. Meestal zijn deze aangemaakt en is er suiker in verwerkt. Niet zo gezond als de verse natuurlijk.

 

Als je verse bietjes koopt, borstel ze dan eerst schoon voordat je ze gaat koken of poffen. Kook of pof ze wel ongeschild. Als ze gaar zijn kan je de schil heel makkelijk eraf pellen. Houdt er wel rekening mee dat je hele rode handen krijgt, misschien kan je beter rubberen handschoenen dragen als je ermee aan de gang gaat.
Als je ze rauw wilt verwerken, schil ze dan met een dunschiller.

 

De biet is een veelzijdige groente, je kunt ze in dunne plakken serveren als een groente carpaccio, of raspen en door een salade verwerken. Maak er eens een stamppot van, of een heerlijke soep.
Ik heb de bietjes* voor dit gerecht gaar gepoft in de oven. Hoe je dat doet kan je hier lezen. Ik vind bietjes op deze manier gegaard het lekkerst, de smaak van de biet blijft namelijk goed behouden. Maar natuurlijk kan je ook voorgekookte bietjes hiervoor gebruiken.

 

 

Recept Spaghetti met rode biet, balsamico en feta: