Dit eenpansgerecht van pasta met uien en paddenstoelen is rijk en romig, met zoete gekarameliseerde uien, shiitake paddenstoelen en schelpjespasta. Eenvoudig, heerlijk en gemakkelijk aan te passen voor een veganistisch en/of glutenvrij gerecht. Serveer warm, met wat verse tijm of gehakte kruiden, eventueel geroosterd broodkruim als je dat liever hebt en geniet ervan! Het ultieme herfst pastarecept.

 

Pasta

 

Ik heb kleine schelpjespasta gebruikt voor dit gerecht maar je kunt ook een ander pastasoort nemen hiervoor.
Houd er rekening mee dat andere soorten pasta verschillende kooktijden hebben. Ik raad die kleine schelpjes ten zeerste aan omdat het de saus heel goed vasthoudt. Maar andere kleine pastasoorten zoals orecchiette, macaroni of orzo werken ook. Zorg ervoor dat u de instructies op de verpakking leest voor specifieke kooktijden en begin vroeg te proeven op gaarheid.

 

Kook de pasta in de pan met de uien, paddenstoelen en bouillon. Het is belangrijk dat de pasta nog beetgaar is als je het vuur uitzet, want de pasta blijft nog nagaren terwijl hij in de pan zit.
Mijn favoriete onderdeel van dit pastagerecht is hoe de gekarameliseerde uien en het zetmeel uit de pasta die vrijkomt tijdens het koken veranderen in deze romige saus. Het lijkt misschien niet alsof al het vocht is opgenomen tegen de tijd dat de pasta gaar is, maar zodra je het vuur uitzet, zal de pasta nog dikker worden.

 

Uien

 

Geïnspireerd door de klassieke Franse uiensoep, begint dit recept voor eenpanspasta met gekarameliseerde uien. Hoewel het een tijdje kan duren om die diepe goudbruine kleur te bereiken, maakt de verbazingwekkende zoetheid die het aan de pasta gaat toevoegen, alles de moeite waard.

 

Om uien te karamelliseren, verwarm je eenvoudig wat olijfolie in een koekenpan of hapjespan. Voeg – wat lijkt op veel te veel gesneden – gele uien en een flinke snuf zout toe. Blijf de uien roeren op een middelhoog vuur tot ze beginnen te koken.
Dit zal waarschijnlijk ongeveer 30 minuten duren. Als de uien op enig moment droog lijken of beginnen te verbranden, voeg dan gewoon een scheutje water toe en ga door met bakken.
Zodra de uien gaar zijn en diep gekaramelliseerd zijn, voeg je wat knoflook, tijm en in plakjes gesneden paddenstoelen toe. Kook deze nog een paar minuten tot ze geurig zijn en de champignons hun vocht beginnen af te geven.

 

Paddenstoelen

 

Ik heb shiitake genomen, maar je kunt natuurlijk allerlei andere soorten paddenstoelen nemen voor het gerecht. Ik zou geen witte champignons gebruiken, die hebben te weinig smaak.

 

Tips:

 

Voor glutenvrij gebruik je glutenvrije pasta en bloemvervanger. De bloem kan ook geheel achterwege gelaten worden, dan wordt het pastagerecht alleen niet zo romig.

De paddenstoelenbouillon heb ik gemaakt met een bouillonblokje, dit geeft het gerecht een extra paddenstoelensmaak. Je kunt ook (zelfgemaakte) groentebouillon of vleesbouillon gebruiken.

Ik heb zwarte knoflook* gebruikt, je kunt dit vervangen door 3 teentjes gewone knoflook.

Garneer het gerecht eventueel met verse kruiden.

 

 

Recept Pasta met uien en paddenstoelen: