Deze prachtige risotto met shiitake en kastanjes, is de perfecte vegetarische herfstmaaltijd. De romige risotto met paddenstoelen, kastanjes en zwarte knoflook barst van de hartige en lekkere smaken en heeft alles om je te voeden op een herfstachtige dag. Het is ook een heerlijk vegetarisch gerecht voor de feestdagen.

 

Omdat risotto heel veelzijdig is, is het gemakkelijk om hem seizoensgebonden te maken. In deze versie wilde ik dat het zowel feestelijk was als hartige smaken die ons aan herfst en winter doen denken. Shiitake paddenstoelen en kastanjes zijn hier de twee sterren van het gerecht. En ze doen het geweldig in combinatie met verse tijm, Marsala wijn. Ik heb de paddenstoelen en kastanjes apart gebakken, voordat ik ze aan de risotto toevoeg zodra deze al bijna gaar is. De redenen zijn simpel: ten eerste wil je het kookproces van de rijst niet verstoren, en dan wil je er zeker van zijn dat je shiitake paddenstoelen hun volle smaak behouden. Of je serveert de paddenstoelen op de risotto.

 

Risotto maken

 

Ik ben geen Italiaanse en ik zou nooit doen alsof ik de beste risotto ter wereld heb, maar ik moet zeggen dat dit recept toch wel goed is. Als je maar een paar regels in acht neemt. De belangrijkste is wellicht tijd. Snel even een risotto maken gaat gewoon niet. Het kost je al gauw een klein half uur en je moet er bij blijven. Hieronder volgen de stappen voor een basis recept voor een perfecte risotto.

Koop ten eerste wel risotto rijst zoals voor Arborio of Carnaroli, waarvan de Arborio hier de meest bekende is.

Pas de bouillon aan, aan het gerecht. Dit versterkt de smaak, daarom heb ik nu een paddenstoelenbouillon gebruikt. Voor een neutrale risotto kun je gewoon een groente- of kippenbouillon gebruiken. Gebruik altijd een warme bouillon en geen koude!

Zet het vuur niet te hoog, dan verdampt het vocht te snel en dat wil je niet. Maar zet het vuur ook niet te laag vuur, dit zorgt er weer voor dat de risotto moeilijk gaart. Middelhoog dus.

Gebruik een grote ruime (hapjes) waarin je de ruimte hebt om te roeren. In het begin lijkt het allemaal nog weinig, maar zodra de risotto de bouillon opneemt, kan het volume aardig toenemen.

Door het roeren geven de rijstkorrels hun zetmeel af. Geloof dus niet in recepten waar je de bouillon in één keer erbij kunt doen en dan en half uur achterover kunt leunen. Gewoon erbij blijven.

 

Tips:

 

Je kunt het recept ook maken met andere paddenstoelen met een sterke smaak, zoals oesterzwam, eekhoorntjesbrood, cantharellen of beukenzwammetjes.

Ik heb er ook nog zwarte knoflook bij gedaan, dit gaat heerlijk samen met de paddenstoelen en de kastanjes. Hoeft er niet bij, maar is wel lekker.

Zelf de kastanjes poffen? Hier lees je hoe je dat doet.

 

Zin in nog meer risotto recepten? Nou hier komen ze:

Zwarte risotto met zeebaarsfilet
Risotto met venkel, dille en citroen
Wortelrisotto met gerookte zalm
Risotto met pompoen en roomkaas
Saffraanrisotto met kreeft
Risotto met rode bietjes, tijm en geitenkaas
Groene asperge risotto
Risotto met garnalen en tuinboontjes

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Risotto met shiitake en kastanjes: