Pickled onions oftewel ingemaakte rode uiringen, zijn niet alleen prachtig van kleur maar ze geven een gerecht een extra kick. Ze zijn makkelijk te maken en je kunt naar smaak kruiden en specerijen toevoegen. Ik heb meestal wel een pot in de koelkast staan, hier blijven ze lang goed.

 

Met een minimale inspanning en slechts een paar ingrediënten maak je lekkere rode uiringen. De uiringen zijn lekker zoet, zuur en een beetje zout. Lekker als bijgerecht op een tapas- of kaasplankje, op een pizza, taco’s, sandwiches of op een salade. Ze geven elk gerecht een extra smaaksensatie.

 

Gebruik wel rode uien hiervoor, die zijn sowieso milder dan de andere uien en ze worden ook nog eens prachtig van kleur. Je kunt ze natuurlijk ook maken van de ‘gewone’ uien, maar dan mis je die prachtige rood/roze kleur.

 

In sommige recepten worden de uiringen eerst in kokend water gelegd om ze zachter te laten worden. Maar als de uiringen een tijdje in het azijn liggen, worden ze vanzelf zachter.
De uiringen zijn het lekkerst na een paar uur, hoe langer ze in het vocht staan hoe meer smaak ze krijgen.

 

Zuur, zout zoet

 

Ik gebruik meestal rode wijnazijn, maar appelciderazijn, witte wijnazijn of natuurazijn is ook goed. En je kunt zelfs citroensap gebruiken, maar azijn is makkelijker en in azijn blijven de uien lang goed.
Als zout gebruik ik grof zeezout, maar keukenzout kan ook.
Ik heb bijna nooit kristalsuiker in huis, maar wel rietsuiker. Daarom heb ik dit gebruikt. Je kunt dit ook vervangen door honing of agavesiroop.

 

Smaakmakers

 

Peperkorrels zijn altijd goed. Daarnaast kan je nog meer smaakmakers gebruiken zoals venkelzaad, hele korianderzaadjes, mosterdzaadjes en/of szechuan peperkorrels. En kruiden zoals gedroogde tijm, rozemarijn of een laurierblaadje. Een teentje knoflook of een rood pepertje geven de uien ook weer extra smaak. Wat jou maar lekker lijkt.

 

Bewaren

 

Je kunt de uiringen bewaren in een jampotje, een jar of een weckpot. Gebruik wel een brandschone (gesteriliseerde) pot. En sluit de pot goed af als je deze in de koelkast zet. Zodoende kan je de uien een paar weken bewaren in de koelkast.

 

 

Recept Ingemaakte rode uiringen: