Dukkah is een Egyptisch specerijen/notenmengsel wat je eet met Arabisch brood of ander grof boerenbrood en olijfolie. Het is dus een beetje te vergelijken met wat za’atar is voor Libanon. Het wordt ook gebruikt in vele andere gerechten. De bedwelmende smaakmaker waarvan je niet wist dat je hem nodig had! En dukkah maken is helemaal niet moeilijk.
Er zitten altijd amandelen of hazelnoten, sesamzaad en specerijen in en meestal korianderzaad, komijnzaad en soms gedroogde munt.
Natuurlijk maakt iedereen zijn eigen versie. En dit is de mijne.

 

Maak dit snelle dukkah recept en bewaar het voor gebruik als tussendoortje (met brood en olijfolie), als krokante korst voor uw vlees. Of als een nootachtige topping om textuur en smaak toe te voegen aan alles, van soepen, salades tot kip, vis of geroosterde groenten.
Het geheime wapen waarmee je textuur en smaak aan bijna alles kunt toevoegen!

 

Wat is dukkah?

 

Dukkah (duqqa), uitgesproken als doo-kah, is dus een traditionele Egyptische mix van noten, zaden en warme kruiden. Het bestaat al sinds de tijd van het oude Egypte, maar is nu enorm populair in het Midden-Oosten en de rest van de wereld (misschien heb je zelfs een klein potje ervan gevonden in de plaatselijke supermarkt).
Egyptenaren spreken het feitelijk dua’ah uit. En vertaald uit het Arabisch betekent het eenvoudigweg ‘stampen’. Dat komt omdat het traditioneel wordt gemaakt door een mengsel van geroosterde noten, zaden en hele kruiden in een vijzel te stampen totdat ze een grof, knapperig mengsel vormen.

 

Wat zit er in?

 

Dit nootachtige mengsel is een zelfgemaakte mix en er zijn net zoveel recepten voor dukkah als er koks zijn. Dat komt omdat het idee erachter is om de noten en zaden die je bij de hand hebt, op te maken.
Hoewel er geen harde regels zijn, vindt u wel enkele veel voorkomende ingrediënten. Sesamzaad is een sleutelwoord, ze zijn verkrijgbaar in de meeste winkels, samen met warme kruiden zoals komijn, koriander en venkelzaad. En je ziet grof gehakte noten zoals hazelnoten, pistachenoten, amandelen of walnoten.

 

Dukkah maken

 

Ik maak meestal een grote pot dukkah, ten eerste omdat ik het heel erg lekker vind en daarom vaak gebruik. En ten tweede blijft het heel lang goed. De hoeveelheid gemaakte dukkah past ook in twee jampotten.
Een goede dukkah is afhankelijk van de versheid van de ingrediënten, vooral de noten en zaden. Voor de beste smaak wil je je eigen rauwe noten roosteren. En hoewel dit nootachtige mengsel traditioneel in een vijzel wordt gemaakt, kan je ook recept een keukenmachine gebruiken. Hieronder vind je het hele recept.

 

Dukkah kan je dus samen met olijfolie als dip gebruiken of over diverse gerechten strooien als extra smaakmaker en krokantje. Zo heb ik eens kippenbouten bestrooid met dukkah bereid in de oven en die zijn heerlijk geworden. Serveer de kippenbouten met een lekkere Tabbouleh of Fattoush salade.

 

 

Dukkah maken: