Ik mocht weer heel veel prachtig gekleurde wortelen uit onze polder ontvangen. Deze wortelen komen van boer Martin Topper en ik heb eens mogen aanschouwen hoe ze geoogst werden. Nu heb ik al diverse bereidingen van wortelen op de site staan, tijd voor weer een nieuw recept. Het zijn geroosterde wortelen met opgeklopte burrata, Zhoug en dukkah geworden. Wortelen met Midden-Oosterse smaken en ik kan je verklappen dat dit goddelijk lekker is.

 

Wortelen

 

Wortelen zijn er in diverse soorten en maten. Je hebt de grote winterwortel, bospeen, waspeen en gekleurde wortelen in de kleuren wit, geel, rood en paars. Elk soort wortel heeft een eigen smaak, de ene is wat zoeter dan de ander.
Wortelen zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook nog eens supergezond. En je kunt ze op allerlei manieren bereiden, zoals koken, stoven, wokken, bakken, in de oven roosteren, er een soep van maken of rauw verwerken in een salade, etc.
Als ik wortelen rooster in de oven, kook ik ze altijd eerst beetgaar. Hierdoor hebben ze wat minder lang nodig in de oven.

 

Burrata

 

Deze verse kaas lijkt op de mozzarella en dat is het ook, alleen wordt de binnenkant gevuld met room. Hierdoor krijgt het een heerlijke zachte structuur en smaak. Als je de kaas opensnijdt of breekt loopt de room eruit. En als je de burrata opklopt wordt het nog romiger en smeuïger.

 

Zhoug*

 

Zhoug pittige kruidensaus komt van oorsprong uit Yemen, maar je vindt deze saus ook in de Syrische en Israëlische keuken. En wordt vaak geserveerd bij falafal of gegeten met een stuk brood. Heerlijk met het Arabische eiergerecht Shakshuka of als dipsaus. Ook lekker op de hummus, in een soep of op een omelet. Ook lekker bij een salade van tomaten, komkommer en lente-ui.

 

Het is een geurige, kruidige en pittige saus gemaakt van groene kruiden en groene pepers. Gebruik hiervoor de groene pepers die je bij de Turkse winkel kunt kopen. Deze zijn niet al te pittig. Je kunt de scherpte van de peper testen, door een stukje eraf te bijten. Is dit erg scherp, verwijder dan de zaadlijsten en zaadjes. Zo niet dan kan je de hele peper gebruiken.
En gebruik voor Zhoug hele verse kruiden en een goede olijfolie.
Je kunt de saus in een jampotje zeker tot 5 dagen goed bewaren in de koelkast. Als je de saus in het potje gedaan hebt, giet er dan nog wat olijfolie over, zo blijft de saus langer goed.
Het recept voor de Zhoug vind je hier.

 

Tip:

 

De dukkah die ik gebruikt heb in dit recept zat ook in een Flevourbox. Deze is van Souq en is o.a. te koop bij de AH. Of je maakt het zelf.

 

 

Recept Geroosterde wortelen met opgeklopte burrata: