De klassieke appeltaart Tarte Tatin kan je ook met groenten maken, zoals deze smaakvolle tarte tatin van witlof met blauwe kaas. Een heerlijk vegetarisch gerecht wat je als hoofdgerecht voor twee personen of als voorgerechtje voor vier personen kunt maken. Witlof is nog nooit zo lekker geweest!

 

Tarte tatin

 

Een tarte tatin is een omgekeerde appeltaart. De appeltjes worden eerst gekarameliseerd waarna een laag (blader)deeg erop gelegd wordt. Daarna wordt deze taart in de hete oven gebakken. Na het bakken wordt de taart weer omgekeerd en geserveerd.
En behalve met witlof kan je deze hartige versie ook maken van andere groenten, zoals deze Tarte Tatin van rode bietjes, Tarte Tatin van cherrytomaatjes en Tarte Tatin van wortel, zoete aardappel, pastinaak en biet.

 

Witlof

 

Witlof is geen populaire groenten en dat is jammer. De meesten hebben moeite met het bittere van deze groente. Je kunt witlof op verschillende manier klaarmaken en zelfs rauw eten in een lekkere salade.
Omdat de witlof in dit recept eerst gekarameliseerd wordt in boter en honing, is het verre van bitter.

 

Ben je wel een liefhebber van witlof, dan heb ik nog een heerlijke Witlofsoep, Witlofschotel met puree uit de oven en Gekarameliseerde witlof met zwarte knoflook recept voor jou. Stuk voor stuk de moeite waard om eens te proberen.

 

Bladerdeeg

 

Ik heb een rol verse bladerdeeg gebruikt voor dit recept. Je kunt ook plakjes bladerdeeg gebruiken, dan heb je er 5 of 6 plakjes voor nodig. Laat de plakjes ontdooien, leg ze dan op elkaar en rol ze uit tot een ronde plak.
Ik heb een lage ovenschaal van 27 centimeter doorsnee gebruikt.

 

Tips:

 

Ik had grote witlofstronken gekocht en hiervan had ik er vier nodig voor deze taart. Mocht je alleen maar kleine stronkjes kunnen vinden, koop er dan vijf voor de zekerheid.

Je kunt een ovenvaste pan of een ovenvaste schaal gebruiken van ongeveer 27 centimeter.

In plaats van balsamicoazijn, kan je ook rodewijnazijn gebruiken.

Mocht je niet van blauwe kaas houden, gebruik dan oude kaas, Parmezaanse kaas, geitenkaas of feta hiervoor in de plaats.

Laat de taart iets afkoelen voordat je hem serveert.

 

 

Recept Tarte tatin van witlof: