Nou, ik ben momenteel helemaal verslingerd aan de tapioca parels. Deze keer heb ik er een tapiocapudding met karamel van gemaakt. Een heerlijk zacht en romig toetje met een lekkere gezouten karamelsaus en pinda’s erbij. Makkelijk om te maken en goddelijk lekker. Dit wil je proeven!

 

Tapioca parels

 

Tapioca parels zijn kleine balletjes gemaakt van tapiocameel wat van de cassavewortel gemaakt is. Aan de parels zelf zit weinig smaak, maar ze geven wel een bijzondere textuur aan een gerecht. Zo zijn ze o.a. bekend van de Aziatische ‘bubble tea’. Deze parels zijn er in verschillende maten, van heel klein tot balletjes zo groot als een kleine knikker. Deze laatste wordt meestal gebruikt in de bubble tea. Maar je kunt er ook te lekkere desserts van maken zoals deze tapiocapudding met karamel.
Een tapiocapudding lijkt een beetje op een rijstpudding, niet qua smaak maar qua structuur.

 

Ik heb ze deze keer een paar uur laten weken in koud water, dit heeft de kooktijd behoorlijk verkort. Maar lees vooral op de verpakking hoe lang je ze moet koken.
Je moet de parels niet schoonspoelen voordat je ze gaat gebruiken, ze gaan gelijk de pan in.
Het beste kan je de melk met suiker eerst aan de kook brengen en dan pas de (geweekte en uitgelekte) tapioca erin doen.
De kooktijd hangt ook af van de grootte van de parels.

 

De parels zetten heel erg uit en absorberen veel vocht, de verhouding is meestal 1 kop tapioca en 5 koppen vocht. Ik heb voor dit recept minder gebruikt omdat ten eerste ik ze al geweekt had en ten tweede ik deze keer geen eigelen wilde gebruiken om de pudding te binden. Dus als je minder melk gebruikt, wordt de pudding vanzelf dikker en hoef je het niet meer te binden.

 

Tips:

 

Als je de pudding koud wilt serveren, dan kan je de pudding overdoen in een schenkkan of kom en dit op ijswater zetten. Roer de pudding wel af en toe.
Denk erom dat als de pudding koud is, deze een stuk dikker wordt. Dus kook het niet al te dik!

De gezouten karamelsaus heb ik zelf gemaakt, hoe jij dit kunt doen lees je hier. Maar je kunt ook een potje karamelsaus kopen.

Probeer ook deze Tapiocapudding met mandarijn.

 

 

Recept Tapiocapudding met karamel: