Ik ga jullie vertellen hoe je de lekkerste Vegan meringues van aquafaba kunt maken. Aqua wat? zul je misschien zeggen. Aquafaba! Dit is het vocht wat in een pot kikkererwten zit, dus de volgende keer niet meer wegspoelen, maar opvangen en verwerken tot iets lekkers. Dit is het ultieme no waste recept met kikkererwtenvocht.

 

Aquafaba

 

Dit vocht zit dus in een pot met kikkererwten (of andere peulvruchten). Je moet wel het ‘dikke’ vocht hebben en niet het waterige. Per pot is dat verschillend. Ik koop altijd een grote pot kikkererwten bij de AH, die staan bij de Turkse producten. Deze pot heeft heel veel van dit lekkere dikke goedje en daar kan je dan weer heel veel meringues van maken.

 

Super krokante vegan meringues, gemaakt zonder eiwitten. Hoe bijzonder is dat. Het vocht heeft namelijk dezelfde eigenschappen als eiwit en behalve meringues kan je er nog andere recepten van maken ter vervanging van eiwit. Wat dacht je bijvoorbeeld van een superluchtige chocolademousse?

 

Net zoals bij eiwit moet je met een super schone ontvette kom en mixer werken. Ontvet dit dus eerst even met citroensap. En een beetje citroensap bij de aquafaba helpt ook om een mooie glanzende schuim te krijgen. Ook helpt het als je de aquafaba goed koud verwerkt. Je kunt dus de kikkererwten afgieten en het opgevangen vocht in een potje in de koelkast zetten voor later gebruik.
En net zoals bij opgeklopte eiwit, kan je de kom met aquafaba schuim ook op z’n kop houden zonder dat het eruit glijdt.

 

Tips:

 

Je hebt dus een citroen nodig om de kom te ontvetten.
De meringues blijven ongeveer 5 dagen goed in een koektrommel (maar bij ons waren ze in no time op).
Ik heb ook nog een batch meringues gemaakt met een citroensmaak. Hiervoor heb ik citroenrasp en sap door het schuim gemengd. Deze waren ook erg lekker.
Ohja, die speciale koffie die met de schuimpjes op de foto staat is een Dalgona.

Vegan meringues van aquafaba

Probeer ook eens deze vegan Aioli gemaakt van aquafaba.

 

Extra nodig:

spuitzak 

 

 

Recept Vegan meringues van aquafaba: