Ik mocht een grote bos verse verveine van Tromp Aquafarming uit Lelystad ontvangen.
Dit bijzondere bedrijf combineert viskweek met gewaskweek. Het afvalwater van de forellen wordt gebruikt als voeding voor de gewassen. Deze biologische boerderij teelt bijzondere groentes, fruit en kruiden die net even anders zijn. Zo ook de citroen verbena oftewel verveine. En hiervan heb ik een heerlijke verveine siroop gemaakt.

 

Verveine

 

Verveine ook wel citroen verbena of ijzerkruid genoemd is een heerlijk geurend kruid. Je kunt er een lekkere siroop van maken die je weer voor allerlei andere recepten gebruiken kunt. Het kruid heeft gezonde eigenschappen, zo is het rustgevend, bevordert de slaap, helpt tegen misselijkheid of bij hartkloppingen en het werkt verkwikkend en ontgiftend.

 

Het verse blad ruikt niet alleen heerlijk, maar is ook nog eens erg lekker fris en citroenachtig.
Het gedroogde blad kan je ook gebruiken om er een heerlijke thee van te maken.
Ik had het nog nooit in de supermarkt of bij mijn groenteboer zien liggen en was daarom ook blij verrast dat ik het nu zomaar kreeg.

 

De plant heeft lange, puntige, frisgroene blaadjes die eetbaar zijn. De blaadjes worden meestal gebruikt om er verveinethee van te trekken, maar het wordt ook gebruikt om limonade van te maken. De verveine siroop maak je heel makkelijk zelf en daarmee kan je weer die heerlijke limonade van maken. Of je maakt er sorbetijs, een cocktail of een lekkere marinade van.

 

Ik heb de verveine siroop o.a. gebruikt in deze Aardbeien verveine ijsjes en dit recept voor een te lekker Kwarktaartje met rode bessen. En nu ik een grote fles van die siroop in de koelkast heb staan, ga ik nog veel meer heerlijke recepten ervan maken.
Zo kan ik natuurlijk nog meer fruitige ijslolly’s ermee maken, van bijvoorbeeld mango, ananas, frambozen, bramen, meloen of gemengde rode vruchten. Wordt vervolgd dus.

 

 

Recept Verveine siroop: