Samen met de kleinkinderen hebben we deze witte chocoladefudge met kruidnoten gemaakt. En man oh man, wat stonden ze te glunderen toen we dit maakten. Ze geloven nog in Sinterklaas en vanaf september hadden ze het er al over. En maar Sinterklaasliedjes zingen, want Luisterpiet is natuurlijk het hele jaar in het land en moeten wel horen dat ze met smart zitten te wachten op de Sint.

 

Kruidnoten

 

Ik zeg altijd pepernoten maar het zijn natuurlijk kruidnoten. Pepernoten zijn de onregelmatig gevormd blokjes die gemaakt worden van roggemeel, anijs en honing. Ze hebben iets weg van de taaitaai koekjes en zijn niet knapperig maar een beetje taaier.
De kruidnoten zijn de ronde knapperige koekjes gemaakt van tarwebloem en speculaaskruiden. Deze worden het meest gegeten in de Sinterklaasperiode en dit zijn de nootjes die de pieten rondstrooien.

 

En behalve de oer-Hollandse kruidnootjes, zijn ze tegenwoordig aardig opgepimpt te koop. Daar waar er eerst nog een chocoladelaagje overheen ging, heb je nu kruidnoten in allerlei smaken. Zo mocht ik van Peppernuts een zak kruidnoten met de smaak appeltaart, pistache en dark mint ontvangen. Deze drie heb ik verwerkt in dit recept. De appeltaart kruidnoot smaakt echt naar een appeltaart. De pistache heeft een lekkere nootachtige smaak en de dark mint smaakt naar de ouderwetse After Eight chocolaatjes.
Daarnaast zijn de kruidnootjes in nog heel veel andere smaken verkrijgbaar.

 

Maken

 

Ik heb een lang bakvorm gebruikt, maar je kunt het ook in een cakevorm maken of in een vierkant bakblik (van ongeveer 24 centimeter).
Voor deze fudge kan je natuurlijk ook pure of melkchocolade gebruiken, dit is iets minder zoet dan de witte. Maar ja….op de witte reep komt alles zo goed uit hè? En het oog wil ook wat! Gebruik verschillende gekleurde kruidnoten met lekkere smaakjes eventueel aangevuld met ander Sinterklaas snoepgoed, gedroogde cranberries, chocodrops, schuddebuikjes en sprinkles. Wat jij maar leuk en/of lekker vindt.

 

Tip:

 

Hier vind je nog veel meer zalige Sinterklaas recepten.

 

 

Recept Witte chocoladefudge met kruidnoten: