Dulce de leche lijkt op karamel maar is gemaakt van gecondenseerde melk. Je moet even geduld hebben (ongeveer 2,5 uur) maar dan heb je ook wat. Maak meerdere blikjes tegelijk, dan heb je voor de volgende keer dat je karamel wilt gebruiken al een blikje klaar staan. En zelf Dulce de Leche maken is super eenvoudig, het recept vereist slechts 1 ingrediënt! Gezoete gecondenseerde melk wordt gekookt tot het een dikke, romige karamelachtige pudding. Je kunt het voor veel dessertrecepten gebruiken. Het is heerlijk direct uit het blik, met ijs, in de koffie, of warme chocomel, op koekjes, pannenkoeken of brownies of uitgesmeerd op appelschijfjes.

 

Wat is Dulce de Leche?

 

Dulce de leche is een verdikte karamelachtige saus die is gemaakt van gekookte gecondenseerde melk. Met andere woorden, het is gezoete gecondenseerde melk die net zolang wordt verwarmd totdat deze dikker wordt en karamelliseert. Het is dikke en kleverige lekkernij, met een nootachtige bruine kleur en een smaak die een beetje op karamel lijkt.
Het is romig, zoet en gekarameliseerd en kan in consistentie variëren van een taai snoepje tot een zachte saus, afhankelijk van de gewenste consistentie en kleur. Zeer vergelijkbaar met karamelsaus, maar zoveel gemakkelijker te maken, vooral als je gezoete gecondenseerde melk uit de winkel gebruikt.
Het belangrijkste verschil tussen dulce de leche en karamel is dat dulce de leche wordt gemaakt van gecondenseerde melk (melk en suiker), terwijl karamel wordt gemaakt van suiker en water.

 

Met deze methode voor het bereiden van gezoete gecondenseerde melk krijg je met minimale aandacht de beste resultaten.
Het is je misschien opgevallen dat er op de achterkant van het blik staat: ‘Nooit opwarmen in een ongeopend blik’. Dit is basiskennis, wat betekent dat je het blikje niet in de magnetron, oven of kookplaat mag doen. Net zoals je geen andere ingeblikte soepen of sauzen in blik zou verwarmen. Maar als je ervoor zorgt dat de blikken tijdens het koken altijd volledig in water zijn ondergedompeld, kan er niets gebeuren.

 

Ik kook graag 4-5 blikjes tegelijk, dus ik heb er altijd een paar bij de hand. Voor last-minute bakken of als we zin hebben in een dessert, maak ik deze Cheesecake met dulce de leche of Dulce de leche ijs met zeezout. Het zijn de lekkerste dulce de leche desserts dat je ooit zult hebben!

Zelf Dulce de Leche maken

 

Tips:

 

De kooktijd is afhankelijk van hoe dik en donker je het mengsel wilt hebben.
Een kooktijd van 2 uur resulteert in een lichtere karamel (goud en romig met een dunnere textuur).
Een kooktijd van 3 tot 3,5 uur resulteert in een donkerbruine, rijke kleur met de dikst mogelijke textuur.

Laat het in blikjes afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar ze – zonder de blikken te openen – maximaal 1 maand in de koelkast.

Als je een blikje hebt geopend en restjes wilt bewaren, doe het dan in een luchtdichte verpakking of glazen pot. Bewaar een geopende dulce de leche nooit in een blikje!

Probeer geen blikken te openen terwijl ze nog heet zijn, omdat het hete mengsel eruit kan spuwen vanwege de druk erin.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Zelf Dulce de Leche maken: