Chalupa, hoor ik je denken? Ja chalupa. Dit is een Mexicaanse kleine tortilla die krokant gebakken wordt in olie. Hierop serveer je lekkere Mexicaanse gerechtjes en dit gerechtje heet dan een chalupa. Het is geen taco. Je kunt het serveren met kip, zoals deze chalupas met pulled kip. Maar ook met vis, rund, varkensgehakt of zelfs vegetarisch. Wij jij maar wilt en wat jij maar lekker vindt.

 

Chalupas met pulled kip

Het lijkt een beetje op de Mexicaanse tostada. Een tostada is ook een gebakken of gefrituurde kleinere Mexicaanse tortilla. Deze worden vaak geserveerd met ceviche of zelfs zonder beleg gegeten. Ze worden vaak gebruikt om de wat ‘oudere’ tortilla’s te verwerken.
Je kunt de tortilla’s ook met een met of pizzasnijder en punten snijden in plaats van rondjes. Hierdoor heb je veel minder afval van je tortilla’s.

 

Maak van deze chalupas met pulled kip een Mexicaans feestje. Zet zoveel mogelijk ingrediënten op tafel en laat iedereen zelfs zijn hapje klaarmaken. Hoe leuk en gezellig is dat. Je kunt er bijvoorbeeld ook nog guacamole, maïskorrels, tomaatjes, avocado’s in blokjes, zwarte bonen, rode paprikablokjes, geraspte cheddar kaas, sour cream en/of lenteuitjes bij serveren. Schenk er een lekker Mexicaans biertje bij of zelfs tequila en jouw feestje kan beginnen. Arriba, arriba!

 

De saus en de pulled kip kan je trouwens een dag van te voren maken, dan trekken de smaken er nog meer in. Rooster voor de saus de groenten lekker donker aan in een grillpan of bakpan. Hoe meer geblakerd (dus niet verbrand!) hoe meer smaak de saus krijgt. Ik heb chipotle vlokken gebruikt, deze hebben een heerlijke gerookte smaak. Maar chilivlokken doen het ook goed. Maak het zo spicy als je zelf wilt, door meer of minder pepers te gebruiken.

 

Pulled kip

 

Hoe je de pulled kip kunt bereiden kan je hier vinden: Wraps met pulled kip, avocado en koriander